ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که به درمان مال اکلوژن می پردازد، وضعیتی که در آن هنگام بسته شدن دهان، دندان ها به درستی قرار نمی گیرند. این منجر به بایت نامناسب می شود. ارتودنسی یکی از حوزه تخصصی دندانپزشکی است که به مدیریت و اصلاح دندانها، فکها و صورت غیرطبیعی و نامنظم میپردازد. بنابراین ارتودنسی یک تخصص است که ظاهر صورت را بهبود می بخشد و لبخندهای زیبا ایجاد می کند. متخصصین ارتودنسی واجد شرایط ترین افراد برای تشخیص، پیشگیری و درمان هر گونه مشکلی که ممکن است در تراز دندان و فک خود داشته باشید، هستند و مشکلات بایت مانند اوربایت و آندربایت را اصلاح می کنند، زیرا آنها 3 سال اضافی را در دانشگاه گذرانده اند.
بایت دندان چیست؟
بایت در واقع آن چیزی است که باعث می شود شما دندان های بالا و پایین خود را درست به هم بچسبانید. اگر دندانهای بالایی شما کمی روی دندانهای پایینی شما قرار میگیرد و نقاط دندانهای آسیاب شما با شیارهای دندانهای آسیاب مقابل متناسب است، پس بایت سالمی دارید. بایت دندان یک وسیله است که برای درمان مال اکلوژن تجویز می شود، یعنی زمانی که فک بالا و پایین به درستی با یکدیگر همراستا نیستند.
به مناسبت افتتاح کلینیک جدید!
%20 تخفیف ارتودنسی دیجیتال!
فقط با 25% پیش پرداخت
برای دریافت اطلاعات بیشتر، فرم مشاوره را پر کنید.
یک متخصص ارتودنسی چه کارهایی انجام می دهد؟
یک متخصص ارتودنسی می تواند کارهایی را انجام دهد که هدف آنها دستیابی به موارد زیر است:
- بستن شکاف های وسیع بین دندان ها
- تراز کردن دندان ها
- صاف کردن دندان های کج
- بهبود توانایی گفتار یا جویدن
- افزایش سلامت طولانی مدت لثه و دندان
- جلوگیری از سایش طولانی مدت یا ضربه به دندان ها
- درمان بایت نامناسب
- ارتودنسی میتواند ظاهر دندانها را بهبود بخشد، اما همچنین میتواند منجر به عملکرد بهتر جویدن و گفتار شود و در برخی موارد از دندانها در برابر آسیب یا پوسیدگی محافظت کند.
برای دستیابی به این اهداف، متخصص ارتودنسی از طیف وسیعی از دستگاه های دندانپزشکی پزشکی از جمله هدگیر، براکت و بریس استفاده می کند.
لینک مفید: چرا ارتودنسی کودکان اهمیت دارد؟
درمان ارتودنسی
به عنوان بخشی از مراقبت های ارتودنسی، طیف وسیعی از درمان ها برای بهبود عملکرد و ظاهر بایت طراحی شده اند. این موارد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- بریس های فلزی ثابت سنتی
- درمانهای صافکننده دندان مانند بریسهای Invisalign و Damon Clear
- گزینه های Aligner
- درمان های مداخله اولیه یا پیشگیرانه
با این حال، این لیست درمان می تواند از کلینیک به کلینیک دیگر متفاوت باشد، زیرا ارتودنتیست ها تمایل دارند در چندین روش درمانی تخصص پیدا کنند.
چه کسانی به ارتودنسی نیاز دارند؟
مراقبت های ارتودنسی برای همه آزاد است و برخلاف تصور شما، هیچ محدودیت سنی بالایی برای درمان ارتودنسی وجود ندارد. اما توصیه میشود که کودکان زیر ۶ سال در صورت نیاز به متخصص ارتودنسی مراجعه کنند تا اطمینان حاصل شود که فکها و دندانهایشان همانطور که انتظار میرود رشد کرده و رشد میکند و احتمال مشکلات آتی در بزرگسالی را کاهش میدهد. علائمی که ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص ارتودنسی داشته باشید عبارتند از:
- نگرانی در مورد موقعیت دندان ها
- درد در دهان، دندان یا لثه
- رنج بردن از آپنه خواب یا مشکلات تنفسی
- مشکل در هنگام صحبت کردن
- مشکل در گاز گرفتن و جویدن
- خجالت کشیدن در لبخند زدن
- تلاش زیاد برای تمیز کردن تمام دندان ها، از هر طرف
به مشاوره نیاز دارید؟
فرم مشاوره و رزرو وقت
مشکلات رایج ارتودنسی
- ازدحام یا شلوغی دندان ها
شلوغی دندان ها یک مشکل بسیار رایج است و زمانی رخ می دهد که فضای کافی در دهان برای دندان های شما وجود نداشته باشد. این باعث میشود که دندانها برای فضا بجنگند و روی هم قرار بگیرند.
- فاصله زیاد بین دندان ها
نقطه مقابل شلوغی فاصله است، یعنی فضای زیادی در دهان شما وجود دارد. به این ترتیب، فضای زیادی برای دندان های شما وجود دارد و ممکن است شکاف ها ظاهر شوند. این فاصله ها مکان های مهمی را برای ایجاد پلاک ایجاد می کنند.
- اوربایت دندان
ارتودنسی نه تنها بر روی اصلاح مشکلات مرتبط با دندانها، بلکه در تراز کردن فک شما نیز متمرکز است. اگر دندان های بالایی شما بیرون و روی دندان های پایینی شما قرار دارند، این نشانه اوربایت است.
- آندربایت
نقطه مقابل اوربایت، آندربایت است، جایی که دندان های پایین شما جلوتر از دندان های بالایی شما قرار می گیرند. مشکلات مربوط به بایت می تواند منجر به از دست دادن سلامت دهان و دندان، مشکلات گوارشی ناشی از نجویدن صحیح غذا و دندان های نهفته شود.
- اپ بایت
اگر دندانهای شما هنگام گاز گرفتن دندانهای آسیاب پشتی به هم نمیرسند، به آن اپن بایت میگویند. این مشکل به راحتی با دستگاه های ارتودنسی قابل اصلاح است.
انواع مختلف دستگاه های ارتودنسی چیست؟
بریس ها را دستگاه های ارتودنسی ثابت نیز می نامند. آنها به طور کلی در 3 نوع هستند:
- براکت های فلزی یا پلاستیکی، شفاف یا همرنگ دندان که به دندان ها چسبانده می شوند
- براکت هایی از نوع لینگوال که به پشت دندان ها متصل می شوند و از دید پنهان هستند
- نوارهای فلزی که اطراف دندان ها را می پوشاند و بیشتر دندان ها را می پوشاند
هر یک از این 3 نوع اجزای ارتودنسی، از سیم برای حرکت دندان ها به موقعیت مورد نظر و صحیح دندان ها استفاده می کنند.
نوع دیگری از دستگاه های ارتودنسی قابل استفاده، الاینر تراپی است. الاینرها دستگاه های پلاستیکی قابل جابجایی و سفارشی هستند که روی دندان ها قرار می گیرند. از آنها به صورت سری برای جابجایی دندان ها به موقعیت های دلخواهشان استفاده می شود. ترازهای شفاف را گاهی بریس های نامرئی می نامند. همه مشکلات ارتودنسی را نمی توان با الاینرهای شفاف درمان کرد.
اطلاعات مفید: انواع ارتودنسی دندان
مزایای ارتودنسی دندان
افراد در هر سنی می توانند از درمان ارتودنسی بهره مند شوند. اگر دندانهای شما نامناسب قرار گرفته باشند، خطر ابتلا به بیماری لثه و پوسیدگی دندان افزایش مییابد. همچنین ممکن است نخ دندان کشیدن دندانهای شما دشوارتر باشد، که میتواند منجر به بهداشت نامناسب دهان و دندان با بالا رفتن سن شود که میتواند بر سلامت دهان و دندان و سلامت کلی شما تأثیر منفی بگذارد. درمان های ارتودنسی می تواند:
- بایت های نامناسب را برطرف می کند
- باعث بهبود عملکرد دهان (از جمله گفتار و غذا خوردن) می شود
- دندان های کج را صاف می کند
- دندان ها و فک شما را به درستی تراز می کند
- فاصله بین دندان ها را می بندد
- اطمینان حاصل کنید که دندان های شلوغ به طور مناسب از هم فاصله دارند. در غیر اینصورت بهترین راه ارتودنسی است.
مدت زمان درمان ارتودنسی
از آنجایی که هر بیمار شرایط متفاوتی دارد، متخصص ارتودنسی مدت زمان درمان شما را بر اساس مورد خاص شما تخمین می زند. شدت مشکل ارتودنسی شما، سن شما، روش درمانی مورد استفاده و عوامل دیگر می تواند بر مدت زمان درمان شما تاثیر بگذارد. به طور کلی، شما به طور منظم برای چند ماه یا چند سال به بهترین دندانپزشک در تهران یا ارتودنتیست خود مراجعه خواهید کرد.
بزرگسالان معمولاً نسبت به نوجوانان یا کودکان به زمان بیشتری برای درمان نیاز دارند. اکثر افراد باید حدود دو سال از بریس های ارتودنسی استفاده کنند. متخصص ارتودنسی دستورالعملهای خاصی را به شما میدهد تا به شما در رسیدن به نتایج مطلوب از درمان کمک کند. اما اگر به طور متوسط طول درمان ارتودنسی بین 1 استان تا 4 سال متغیر است. علاوه بر این، درمان های پیشگیرانه بعد از انجام ارتودنسی مانند استفاده از دستگاه، برای مدتی باید استفاده شود. این کار فقط چند ماه طول می کشد. روند درمان نیز ممکن است با توجه به روش و برنامه درمانی مورد استفاده توسط متخصص متفاوت باشد.
ارتودنسی چگونه دندان ها را صاف می کند؟
بریس ها با اعمال فشار مداوم بر روی دندان ها و فک ها برای تغییر موقعیت و تغییر لبخند عمل می کنند. براکت هایی که به دندان ها چسبانده شده اند، سیم کمانی را در جای خود نگه می دارند که به دندان ها فشار وارد می کند. با گذشت زمان دندان ها به موقعیت مورد نظر حرکت می کنند.
بافت نرمی که دندان ها و استخوان ها را احاطه کرده است، رباط های پریودنتال هستند. این رباط ها دندان ها را در جای خود نگه می دارند و می توانند با حرکت دندان ها کشیده یا فشرده شوند. هنگامی که بریس ها دندان را به سمت راست حرکت می دهند، رباط سمت راست فشرده می شود و استخوان جدید در سمت چپ تشکیل می شود تا شکاف را پر کند.
مطالب مفید: ارتودنسی پیشگیرانه چیست؟
روش انجام ارتودنسی
هنگامی که دندانپزشک شما را به یک متخصص ارتودنسی ارجاع می دهد، تشخیص داده شده است که شما دچار مشکل تراز یا مشکل فک شده اید. متخصص ارتودنسی بیشتر تشخیص می دهد که چه چیزی شما را ناراحت می کند و بهترین روش برای درمان آن چیست. برای اکثر مشکلات، باید انتظار داشته باشید که چندین بار به مطب ارتو مراجعه کنید. بریسها و اینویزیلاین رایجترین درمانها هستند و معمولا به چندین ویزیت در طول یک سال یا بیشتر نیاز دارند. اگر کودک شما دهان باریکی دارد، ممکن است از یک بازکننده کام برای باز کردن کام استفاده کند تا فضای بیشتری برای رویش دندانها و همچنین عملکرد بهتر زبان فراهم شود.
اولین بازدید شما شامل مشاوره و معاینه با اشعه ایکس و عکس و اسکن دوربین داخل دهانی است. بازدید بعدی شما قرار دادن بریس، اینویزیلاین یا اکسپندر شما خواهد بود. سپس به طور منظم و مکرر به متخصص ارتودنسی مراجعه خواهید کرد تا آنها را تنظیم و بررسی کنید. هنگامی که جایگاه مورد نظر به دست آمد، بریس هایتان را می توانید در بیاورید.
انواع ارتودنسی
درمان ارتودنسی می تواند انواع مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال، ارتودنسی با براکت، مربوط به چسباندن براکت به دندان، چه در داخل و چه در خارج است. ارتودنسی شامل انواع مختلفی از دستگاه های ارتودنسی است و بستگی به انتخاب شما دارد:
- ارتودنسی فلزی: ارتودنسی ثابت یک نوع ارتودنسی بسیار گسترده است و شامل استفاده از براکت های کوچکی است که روی هر یک از دندان ها قرار می گیرد. این یک تکنیک بسیار موثر است.
- ارتودنسی متحرک: ارتودنسی متحرک از یک وسیله متحرک با قلاب های فلزی تشکیل شده است. از این بریس برای حرکات خاصی استفاده می شود و نیازی به استفاده مداوم از آن نیست.
- ارتودنسی کودکان
- ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین: ارتودنسی نامرئی شامل اسپلینت های متحرک شفاف است که بر اساس شرایط هر بیمار ساخته شده است.
- ارتودنسی لینگوال: ارتودنسی لینگوال به شما امکان می دهد دندان ها را بدون دیده شدن دستگاه های ارتودنسی تراز کنید، زیرا براکت ها در داخل قرار می گیرند و بیرون دندان ها را کاملا آزاد می کند.
- ارتودنسی خود بستن یا دیمون: ارتودنسی دیمون استفاده از باندهای لاستیکی یا لیگاتورهای فلزی را حذف می کند زیرا براکت های مورد استفاده دارای سیستم خود بسته شوندگی هستند.
بریس ها چگونه دندان های من را صاف می کنند؟
اگر به علم علاقه مند هستید، باید بدانید که بریس ها از یک فرآیند طبیعی به نام “بازسازی استخوان” بهره می برند. ممکن است کمی ترسناک به نظر برسد، اما بازسازی استخوان نحوه رشد بدن ما است. در واقع، شما زمانی که نوزاد بودید، این کار را به تنهایی انجام داده اید تا تقریباً کل ساختار اسکلتی خود را قبل از یک سالگی جایگزین کنید! وقتی از بریس استفاده می کنید، در واقع در حال حرکت دادن رباط پریودنتال (PDL) هستید، بافتی که فک شما را به هم متصل می کند و از دندان های شما محافظت می کند. فشار ثابت اعمال بریس باعث می شود PDL سیگنال هایی را به استئوکلاست ها بفرستد که بخشی از استخوان فک شما را حل می کند و سپس استئوبلاست ها پس از قرار گرفتن دندان ها در موقعیت صحیح فک شما را بازسازی می کنند.
آیا ارتودنسی درد دارد؟
یکی از رایج ترین سوالاتی که در مورد بریس ها پرسیده می شود این است که آیا قرار دادن آنها باعث ایجاد درد یا ناراحتی می شود یا خیر. پاسخ صادقانه این است که براکتها وقتی روی دندان قرار میگیرند اصلاً درد ندارند، بنابراین دلیلی برای نگرانی در مورد قرار ملاقات وجود ندارد. پس از قرار گرفتن سیم ارتودنسی در براکت های تازه قرار داده شده، درد یا ناراحتی خفیفی وجود خواهد داشت که ممکن است چند روز تا یک هفته طول بکشد. اکثر بیماران 4 روز تا یک هفته اول پس از قرار دادن بریسها، اکسپندرها و/یا سیمها و پس از تنظیم سیم و/یا قرار ملاقات فعالسازی، کمی ناراحتی را تجربه میکنند.
لبها و گونههای شما ممکن است به یک تا دو هفته نیاز داشته باشند تا به بریسهای روی دندانهایتان عادت کنند. اما، کمی ناراحتی خفیف و به ندرت متوسط، قابل انتظار است. هر فرد به تدریج با ناراحتی ناشی از حرکت دندان ارتودنسی سازگار می شود. مسکنهای بدون نسخه (ادویل/موترین به خوبی کار میکنند) که معمولاً برای سردرد مصرف میشوند بهعلاوه رژیمهای دقیق شستشو با آب نمک میتوانند برای کاهش تا حد زیادی ناراحتی استفاده شوند.
هزینه ارتودنسی
قبل از اینکه برای اولین بار به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید، ممکن است از خود بپرسید که “هزینه ارتودنسی چقدر است؟” از آنجایی که هیچ فرآیند استانداردی برای درمان ارتودنسی وجود ندارد، تعیین یک عدد در هزینه ارتودنسی دشوار است. تقریباً غیرممکن است که ما قبل از مشاوره هزینه تخمینی برای بریس ها را به شما ارائه دهیم، زیرا هر مورد متفاوت است و بسته به طول درمان، پوشش بیمه، اهداف درمان و پیچیدگی های مربوط به آن، برنامه منحصر به فرد خود را می طلبد. در کلینیک ارتودنسی دکتر آزادخواه ما به بیماران خود حق انتخاب بین بریس های سنتی برای دندان های شما و Invisalign را می دهیم. در هر صورت، مشاوره اولیه، معاینه و عکس برداری با اشعه ایکس مکمل یکدیگر هستند و ما در تلاش هستیم تا از گزینه های مقرون به صرفه ارتودنسی برای هر بیمار اطمینان حاصل کنیم. امکان هزینه ارتودنسی اقساطی در تهران در کلینیک دکتر آزادخواه وجود دارد.
اطلاعات بیشتر: مراقبت بعد از ارتودنسی