فیکسچر دندان
دندانها به طور طبیعی باگذشت زمان دچار آسیب و شکستگی، پوسیدگی و در برخی مواقع در نهایت منجر به ازبینرفتن میشوند. ایمپلنت دندان یکی از راههای بازگرداندن دندان و عملکردهای سابق آن است که همانند سایر دندانها عمل کرده و در مدتزمان کوتاهی به وجود آن در فک عادت خواهید کرد.
ایمپلنت دندان از قسمتهای مختلفی چون فیکسچر، اباتمنت و پروتز تشکیل شده است که ما در این مطلب از کلینیک بهترین دندانپزشک در ونک به بررسی فیکسچر دندان و همه آنچه که در مورد آن باید بدانید میپردازیم؛ لذا تا انتهای این مقاله همراهمان باشید.
لینک مفید: اباتمنت دندان چیست؟
لینک مفید: فرق اوردنچر با ایمپلنت دندان
فیکسچر دندان چیست؟
یکی از سؤالاتی که ممکن است هنگام کاشت دندان به روش ایمپلنت به گوش شما بخورد، کلمه فیکسچر است؛ فیکسچر چیست؟ و چه نقشی در ایمپلنت دندان دارد. فیکسچر قطعهای بسیار مهمی و ضروری در ایمپلنت دندان است که هنگام فرایند کاشت دندان مورداستفاده قرار میگیرد.
فیکسچر به عنوان ریشه دندان در استخوان فک قرار میگیرد که باعث استحکام بیشتر ایمپلنت در دهان میشود. فیکسچر به دلیل اینکه بجای ریشه ازدسترفته دندان شما قرار میگیرد بسیار اهمیت دارد و چنانچه در موقعیت درست خود قرار داده شود از دندان جایگزین حمایت میکند. ایمپلنت دندان از دو فلز تیتانیوم یا زیرکونیوم ساخته میشود. یک ایمپلنت از سه قسمت تشکیل میشود:
لینک مفید: ایمپلنت فرانسوی
پایه ایمپلنت که بهعنوان جایگزینی برای ریشه دندان در استخوان فک قرار میگیرد، تاج دندان که بعد از چند وقت روی فیکسچر قرار میگیرد. بعدازاین که فیکسچر در استخوان فک قرار گرفت، بافت اطراف لثه بخیه میشود که پس از مدتی بهبود مییابد و در محل خود محکم میشود.
لینک خدمات: لمینت دندان
مزایای فیکسچر دندان
- سازگاری با بدن
- جلوگیری از تحلیل استخوان فک
- عدم آسیب به بافت لثه
- طول عمر نامحدود
- عدم رساندن آسیب به دندانهای مجاور
- کاشت سریع و راحت
- بدون عوارض و حساسیت
- سرعت بهبود مناسب
لینک مفید: تاریخچه ایمپلنت دندان
عوارض عدم مراقبت از فیکسچر دندان
عدم توجه به نکات مراقبت از فیکسچر میتواند عوارض خطرناکی برای شما همراه داشته باشد. از جمله مهمترین این عوارض میتوان به عفونت ایمپلنت اشاره کرد. بهطورکلی در صورت بیتوجهی به نکات مراقبتی ممکن است عوارض زیر برای شما به وجود آید:
- التهاب لثه
- عفونت ایمپلنت
- شلشدن پایه ایمپلنت
- ورم
- خونریزی
- التهاب
- عوارض آلرژیک
- ایجاد درد
- مشکلات سینوسی
- سردرد
در ادامه نکات مراقبت از فیکسچر دندان را برایتان شرح میدهیم تا از عوارض احتمالی پیشگیری کنید.
لینک مفید: ایمپلنت دندان در دوران بارداری
به مشاوره نیاز دارید؟
فرم مشاوره و رزرو وقت
لینک خدمات: بلیچینگ دندان
انواع فیکسچر دندان
فیکسچرهای ایمپلنت دندان انواع مختلفی دارند که هر یک برای شرایط گوناگون و نیازهای بیمار طراحی و تهیه شدهاند. رایجترین انواع عبارتاند از:
· ایمپلنت اندوستال
ایمپلنتهای اندوستال پرکاربردترین نوع فیکسچر ایمپلنت دندان هستند. آنها معمولاً شبیه پیچها یا استوانههای کوچک هستند و در طول یک عمل جراحی مستقیماً در استخوان فک قرار میگیرند. ایمپلنت اندوستال برای بیمارانی با تراکم و حجم استخوان کافی مناسب است. آنها بسته به نیاز بیمار میتوانند تاج، بریج دندان یا دندانمصنوعی را پشتیبانی کنند.
لینک مفید: تفاوت بین دندان مصنوعی و بریج دندان
· ایمپلنت ساب پریوستال
ایمپلنتهای ساب پریوستال جایگزینی برای ایمپلنتهای اندوستئال برای بیمارانی هستند که تراکم استخوان یا ارتفاع کافی برای کاشت ایمپلنت سنتی ندارند. ایمپلنتهای ساب پریوستال بهجای اینکه در استخوان فک قرار داده شوند، روی یا بالای استخوان فک، زیر بافت لثه قرار میگیرند. این نوع ایمپلنت از یک چارچوب فلزی تشکیل شده است که دندانهای جایگزین را پشتیبانی میکند.
· ایمپلنتهای زیگوماتیک
ایمپلنت زیگوماتیک یک نوع تخصصی از ایمپلنت دندانی است که در مواردی که تحلیل استخوانی شدید در فک بالا وجود دارد استفاده میشود. ایمپلنتهای زیگوماتیک بهجای اینکه در استخوان فک لنگر بیفتند، در استخوان گونه (زیگوما) لنگر میزنند. این روش امکان قراردادن موفقیتآمیز ایمپلنتهای دندانی را حتی در بیمارانی که ازدستدادن استخوان قابلتوجهی دارند، فراهم میکند و از نیاز به روشهای پیوند استخوان جلوگیری میکند.
لینک مفید: ایمپلنت دندان با لیزر
انواع فیکسچر دندان بر اساس شکل رزوه
برندهای مختلف تولیدکننده ایمپلنت و فیکسچر دندان، این قطعه را در انواع مختلفی از نظر شکل پیچ، جنس و طول تولید میکنند. اما معمولاً فیکسچرها را بر اساس شکل رزوهی آنها تقسیمبندی میکنند. رزوه، شیاری مارپیچی است که به طور برجسته دور یک استوانه مانند پیچ یا لوله میچرخد. رزوهها درون یک قطعه مثل مهره یا در بیرون آن مثل یک پیچ میتوانند باشند.
فیکسچرها را میتوان بر اساس شکل رزوه به چهار دسته کلی تقسیم کرد:
- مربعی
- مخروطی
- باترس
- باترس معکوس
لینک مفید: ایمپلنت و پوکی استخوان
· فیکسچر مربعی
این نوع رزوه، دارای سطح تماس بیشتری با استخوان فک است. این شکل از فیکسچر ثبات اولیه ایمپلنت را افزایش میدهد و برای استخوانهای نرم و یا ضعیف مناسب است. دندانپزشکان معمولاً برای کسانی که از تراکم استخوان پایینی برخوردارند، از فیکسچرهای مربعی استفاده میکنند.
لینک خدمات: باندینگ دندان
· فیکسچر مخروطی
یکی دیگر از انواع فیکسچر ایمپلنت، فیکسچرهای مخروطی هستند که ظاهری شبیه به یک مخروط پیچدرپیچ دارند. این رزوهها به دلیل شکل مخروطی خود، به تراکم استخوان فک در هنگام جایگذاری کمک میکند. این نوع رزوه برای ایمپلنت فوری و یا ایمپلنتهایی که در فضایی که کمبود استخوان در فک وجود دارد قرار میگیرند، مناسب است.
· فیکسچر باترس
این نوع رزوه، دارای شیارها یا نخهایی در انتهای بدنهی ایمپلنت است که به افزایش سطح تماس با استخوان فک و ثبات ایمپلنت کمک میکند. این نخها در یکی از سمتهای ایمپلنت، بلندتر از سمت دیگر هستند و همین ویژگی میتواند تحمل بارهای عمودی بیشتری را افزایش دهد.
· فیکسچر باترس معکوس
از دیگر انواع فیکسچر دندان، فیکسچر باترس معکوس است که شکل آن به رزوه باترس شباهت دارد. با این تفاوت که شیارهای آن دقیقاً مخالف جهت رزوه باترس هستند.
لینک مفید: ایمپلنت دندان با بیهوشی
جنس فیکسچر دندان
جنس فیکسچر اهمیت بسیار بالایی دارد و اگر جنس بدنه و ایمپلنت با بافت لثه و استخوان فک سازگاری نداشته باشد، خطر بروز التهاب، عفونت لثه، درد و …. وجود دارد، برای جلوگیری از این دسته از مشکلات اصولاً فیکسچرهای ایمپلنت از دو ماده تیتانیوم یا زیرکونیوم ساخته میشوند.
· تیتانیومی
میتوان گفت که متداولترین مادهای که بهعنوان جنس فیکسچر ایمپلنت مورداستفاده قرار میگیرد، تیتانیوم است. دلیل آن هم این است که علاوه بر اینکه دوام بسیار بالایی دارد، خیلی خوب با استخوان فک میتواند ترکیب و جوش بخورد و نسبت به بقیه آلیاژها مقرونبهصرفهتر است.
لینک مفید: هزینه درمان ریشه دندان
ویژگیهای فیکسچر تیتانیومی
- سبک بودن
- راحتی
- قیمت مناسب
- عدم ایجاد حساسیت
- سازگاری با استخوان
لینک مفید: عصب کشی دندان
· زیرکونیومی
این ماده که جدیدا به عرصه دندانپزشکی معرفی و عرضه شده است، برای کسانی مناسب است که به فلز حساسیت داشته و فلز تیتانیوم برای آنها مناسب نیست. در ضمن به دلیل قابلیت ساخت یکتکه نوید جراحی آسانتری را میدهد.
ویژگیهای فیکسچر زیرکونیومی
- ماندگاری بالا
- استحکام فوقالعاده
- گران
- توانایی پیوند سریع با استخوان
- بهبودی کوتاه
لینک مفید: لق شدن ایمپلنت دندان
زمان لازم برای جوشخوردن فیکسچر دندان به استخوان
میانگین زمان لازم جهت جوشخوردن فیکسچر به استخوان بین ۴ الی ۶ ماه است. این زمان به عواملی بستگی دارد که در زیر آنها را بیان میکنیم:
- تراکم و کیفیت استخوان فک: در استخوانهای با تراکم بالا، جوشخوردن فیکسچر سریعتر اتفاق میافتد.
- نوع: فیکسچرهای با سطح تماس بیشتر با استخوان فک، سریعتر جوش میخورند.
- تجربه و مهارت دندانپزشک: مهارت و تجربه دندانپزشک در کاشت فیکسچر، نقش مهمی در این سرعت دارد.
- مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان: رعایت بهداشت و عدم استعمال دخانیات، به روند جوشخوردن فیکسچر سرعت میبخشد.
لینک مفید: انواع ایمپلنت آمریکایی دندان
مراقبتهای بعد از فیکسچر دندان
برای درامانماندن از عفونت و مشکلاتی که عدم رعایت بهداشت دهان و دندان میتواند برای نهتنها فیکسچر ایمپلنت، بلکه برای کل ایمپلنت شما به همراه داشته باشد، رعایت نکات زیر را حتماً بهخاطر داشته باشید:
- مصرف آنتیبیوتیک: پس از کارگذاشتن فیکسچر ایمپلنت و بخیهزدن لثه، احتمال عفونت وجود دارد؛ برای جلوگیری از این مشکل باید به طور مرتب آنتیبیوتیک تجویز شده توسط دندانپزشک را مصرف نمایید.
- مسواکزدن به بخیهها: مسواکزدن اطراف بخیهها و دندانها باید بهطور آرام و ملایم انجام شود و توصیه میشود 24 ساعت بعد از جراحی غرغره آبنمک و دهانشویه کنید.
- اجتناب از فعالیتهای سنگین: در صورت انجام کار سنگین و واردآمدن فشار زیاد؛ احتمال درد شدید، باز شدن بخیهها و خونریزی وجود دارد؛ لذا استراحت کافی و دوری از انجام کار سنگین، میتواند مانع از بروز این مشکلات شود
لینک مفید: انواع ایمپلنتهای کره ای
قیمت فیکسچر دندان
فیکسچر بهعنوان بخشی از ملزومات ایمپلنت دندان به فروش میرسد. اما توجه داشته باشید که قیمت تمام این نوع از قطعات باتوجهبه برند و کیفیت آنها تعیین میشوند. به همین دلیل، ممکن است قیمتهای مراکز دندانپزشکی مختلف با هم متفاوت باشند. قیمت فیکسچر ایمپلنت شامل هزینههای متفاوتی نظیر نوع فیکسچر، دندانپزشک، مراحل جراحی و هزینههای ماده اولیه است. همچنین قیمتها ممکن است بنا به موقعیت جغرافیایی و سیاستهای مالی کلینیک دندانپزشکی متغیر باشد.
لینک مفید: مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان
با کیفیتترین نوع فیکسچر برای ایمپلنت دندان در کلینیک تخصصی دندانپزشکی دکتر مژگان آزاد خواه
در پایان، توصیه میشود که قبل از ایمپلنت دندان؛ برای انتخاب فیکسچر مناسب، حتماً به یک متخصص ایمپلنت نظیر دکتر آزاد خواه مراجعه نمایید تا با بررسی دقیق شرایطی مثل ابعاد ریشه دندان، ساختار فک، تراکم استخوانی و غیره بهترین نوع فیکسچر مناسب دندانهای شما را انتخاب کند.
لذا توصیه میشود که حتماً به دندانپزشک خوب در تهران مراجعه کنید که تمام پروتکلهای درمانی را رعایت میکند و از آخرین متدها و تکنولوژیهای روز دنیا استفاده میکند. برای رزرو نوبت و دریافت مشاوره رایگان با شمارههای موجود تماس بگیرید.
لینک مفید: هزینه کامپوزیت دندان در تهران