سوالی که ممکن است ذهن بسیاری را درگیر خود کند نحوه عصب کشی دندان عقل است. دندانهای عقل ۴ عدد هستند که برای هرکس ممکن است در سن خاصی رویش بیابند . این دندانها نیز مانند دیگر دندانها ممکن است به علتهای مختلف بپوسند یا خراب شوند. اگر پوسیدگی دندان عقل به ریشه و عصب دندان برسد ناچارا باید آن را عصب کشی کرد.
فهرست مطالب
عصب کشی دندان عقل چیست؟
عبارت عصب کشی یا درمان مجرای ریشه برای از بین بردن عفونت در هسته دندان استفاده میشود و دندانپزشکان به اختصار به آن اندو میگویند. دندان انسان از دو بخش تاج و ریشه تشکیل میشود. بخشی که زیر کلاهک سفید دندان بوده و داخل لثه و استخوان فک قرار دارد ریشه است.
اگر پوسیدگی دندان عقل به قدری پیش برود که به ریشه برسد و آن را عفونی کند چارهای جز انجام عصب کشی دندان عقل نخواهیم داشت.
دندانهای عقل بین سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی در زندگی در میآیند. در صورتی که دندانهای عقل شما صاف رشد کنند و فکتان نیز فضای کافی برای آنها داشته باشد، قادر خواهید بود بدون نیاز به کشیدنشان از آنها استفاده کنید. اما بسیاری هستند که شرایط فوق را ندارند و به ناچار باید دندانهای عقل خود را طی عمل جراحی بکشند.
قیمت ایمپلنت دندان همراه با وام 50 میلیونی
اگر دندان عقل خود را نکشیدهاید، باید مراقب پوسیدگی آن باشید. دندانهای عقل در انتهای فک قرار دارند و غذای خورده شده که در این بخش گیر میکند به سختی با مسواک پاک میشود. همین امر میتواند پوسیدگی دندان عقل را تشدید و تسریع بخشد.
دندانهای عقل نیز مانند دیگر دندانها دچار پوسیدگی میشوند و جالب است بدانید انجام عصب کشی روی دندان عقل کاری بسیار دشوار است. دلیل این امر در دسترس نبودن دندانهای عقل است که درمان آن را بسیار سخت میکند.
عصب کشی چگونه انجام میشود؟
برای انجام عمل عصب کشی دندان عقل مانند دیگر دندانها ابتدا کل دهان بیحس میشود. سپس پزشک به دقت تاج دندان را تا حدی سوراخ میکند که به محل عفونت برسد. در ادامه با ابزارآلاتی مانند دریل و فایل تمامی بخش عفونی تخلیه میشود و کل دیواره دندان در بخش ریشه تراش میخورد. به این مرحله پاکسازی میگویند.
هنگامی که پاکسازی دندان به صورت کامل انجام شد وقت پرکردن آن میرسد. با مواد پرکردگی دندان پر شده و در نهایت نوک آن مهر و موم میشود تا دیگر آلودگی به ریشه نرسد. نهایتا نیز روی تاج دندان روکشی قرار میدهند که فشار دندانهای دیگر آن را نشکند.
آیا عصب کشی دندان عقل راهکاری پایانی برای درمان آن است؟
چند دلیل وجود دارد که ممکن است در صورت وقوعشان دندان عقل دوباره نیاز به عصب کشی پیدا کند:
۱- همانطور که بیان کردیم مجرای ریشه باید کاملا از مواد عفونی عاری شود و هیچ باکتری عفونی در آن باقی نماند. اگر مجرای ریشه منحنی باشد یا به حدی تنگ باشد که وسایل دندانپزشکی نتوانند به آن دسترسی پیدا کنند ممکن است عفونت تخلیه نشود و دندان دوباره به عصب کشی نیاز پیدا کند.
۲- در برخی از موارد نادر مجرای ریشه انشعاب دارد که در نگاه اول دنداپزشک ممکن است متوجه آن نشود. در این صورت نیز درمان اولیه عصب کشی دندان عقل با موفقیت انجام نمیشود و دوباره باید برای تخلیه عفونت از انشعابات عصب کشی صورت بگیرد.
۳- عصب کشی معمولا در یک جلسه انجام نمیشود و میان مراحل آن دوره رست یا استراحت دندان وجود دارد. شما باید دقیقا در زمانی که پزشکتان مقرر میکند برای عمل عصب کشی به مطب مراجعه کنید. در غیر اینصورت درمان شکل نمیگیرد و دوباره مجبور به انجام عصب کشی خواهید شد.
۴- در حین عصب کشی به هیچ عنوان نباید بزاق دهان وارد مجرای در حال درمان شود. در این صورت عفونت دوباره شکل خواهد گرفت.
۵- ایجاد پوسیدگی جدید در دندان عقل یا شکست و از بین رفتن روکش دندان نیز از عواملی هستند که ممکن است درمان را به بار دوم بکشانند.
قیمت درمان ریشه دندان عقل
موارد متعددی وجود دارند که میتوانند قیمت عصب کشی دندان عقل را تحتالشعاع قرار دهند. مثلا برند روکشی که روی تاج قرار میگیرد یا مرغوبیت مواد پرکننده میتوانند در درمان تاثیرگذار باشند. میزان سختی کار که بستگی به عمق پوسیدگی یا نوع دندان دارد نیز در این امر تعیینکننده هستند. برای قیمت دقیق باید به مطب دندانپزشک مراجعه کنید و پس از معاینه مشاوره بگیرید.
عوارض بعد از عصب کشی دندان عقل
هرچقدر هم که کار عصب کشی دقیق انجام شود باز باید در نظر داشته باشید که آن دندان ضعیف شده است و این تضعیف باعث میشود که دندان شما شکننده شود. پس بعد از عصب کشی دندان عقل باید مراقب باشید که مواد غذایی محکم را با انتهای لثه نخورید.
بازشدن مجرای ریشه محیط را برای ورود باکتریها فراهم میکند و بازهم ممکن است دندان شما بپوسد. در هر صورت مراقبت از دندان پس از انجام عصب کشی بسیار ضروری است. مراقبت فقط محدود به زمان پس از بهبودی نمیشود و برای چند روز اولیه بعد از انجام عصب کشی دندان عقل نیز باید مراقب دندان باشید.
بیشتر بخوانید: عوارض بعد از عصب کشی یا درمان ریشه دندان چیست؟
نتیجه
عصب کشی دندان عقل ممکن است به دلایل زیادی به وجود بیاید. در مقالهای که برای شما آوردیم گفتیم که چگونه دندانهای عقل مانند دیگر دندانها میپوسند و عفونی میشوند. سنینی که در میان آنها دندانهای عقل رشد میکنند را بیان کردیم و گفتیم که چگونه این سنین برای افراد میتوانند متفاوت باشد.
در ادامه به مراحل عصب کشی پرداختیم و گفتیم که در چه صورت ممکن است دوباره به این درمان نیاز پیدا کنید. سپس اشارهای کردیم به عوامل تعیینکننده قیمت عصب کشی و ضرورت دقت بالای پزشک در انجام این عمل را توضیح دادیم. در نهایت نیز عوارض عصب کشی دندان عقل را گفتیم و تعدادی از مراقبتهای پس از درمان را برایتان مثال زدیم.
منابع: pubmed , lamasdental
دکتر مژگان آزادخواه
سوالات متداول
- آیا دندان عقل عصب دارد؟
بله، دندان عقل مانند سایر دندان ها دارای عصب است.
- عصب دندان عقل کجاست؟
عصب دندان عقل در زیر آن است در زیر لثه ها.
بدون نظر