انجام مراقبت از دندانها در طول روز اهمیت بسیار زیادی دارد. چرا که سالم بودن آن باعث زیبایی چهره افراد میشود و همچنین در صورت وجود خرابی برای افراد مشکلات مختلفی ایجاد میکند. در این صورت برای از بین بردن درد دندان دکتر اقدام به درمان ریشه دندان یا عصب کشی خواهد کرد.
فرایند انجام عصب کشی شامل معاینه، بیحسی، عصب کشی، پرکردن دندان و روکش دندان است. در ادامه مقاله قصد داریم بدانیم عصب کشی دندان چگونه است و روند کار آن به چه صورت است.
فهرست مطالب
عصب کشی دندان چیست؟
برای آنکه بدانیم انجام عصب کشی دندان چگونه است، ابتدا باید بدانیم عصب کشی دندان یا درمان ریشه دندان چیست. پالپ یا عصب تنها قسمت زنده موجود در دندانها است که باعث رساندن تغذیه به دندان میشوند.
به همین دلیل سلامت عصب دندان بسیار مهم است و در صورت بروز درد دندان نیز از عصبها انتقال دهنده این درد هستند. به همین دلیل در صورت مراجعه به دندانپزشک ممکن است با پیشنهاد عصب کشی دندان مواجه شوید.
قیمت ایمپلنت دندان همراه با وام 50 میلیونی
هنگام درمان ریشه دندان، دندانپزشک عفونت هسته دندان را از بین میبرد و عصبهای زنده موجود در دندان پاکسازی و تخلیه میشود. همچنین مجرای موجود در ریشه دندان به صورت کامل تمیز کاری میشود. در هنگام انجام عصبکشی قسمت نرم دندان یا عصبها که رگهای خونی را دارد، به صورت کامل برداشته میشوند و دیگر دندان رشد نمیکند.
روش تشخیص نیاز به عصب کشی و درمان ریشه دندان
انجام درمان عصب کشی فقط زمانی است که قسمت داخلی نرم موجود در دندان یا همان عصب به طور کامل آسیب دیده باشند و دندان دچار التهاب و عفونت شود. در این صورت انجام عصب کشی به عنوان بهترین راه برای حفاظت از ساختار دندان شناخته میشود.
در صورت وجود مشکلاتی مثل پوسیدگی عمیق دندان به خاطر حفرههای درمان نشده آن، ترک خوردگی دندان و آسیب دیدن آن ناشی از ضربه ممکن است آسیب دندان به عصب و پالپ دندانها رسیده باشد.
به همین دلیل افراد ممکن است در هنگام غذا خوردن یا آب خوردن دچار درد گرفتن دندان شوند. پس از آن دندانپزشک دندان مورد نظر را معاینه میکند و از طریق اشعه ایکس به دنبال تشخیص دقیق برای انجام عصب کشی است.
روند کار درمان ریشه دندان
در صورت عفونت ریشه های دندان باید مراحل انجام درمان ریشه دندان اجرا شود و بافتهای آسیب دیده و عصب به طور کامل از بین برود. از طریق عصب کشی میتوان دندان را در دهان نگه داشت اما در غیر این صورت باید دندان را کشید و از طریق پروتزهای مصنوعی مجدداً دندان دیگری در داخل دهان کاشت. در ادامه به مراحل انجام عصب کشی دندان اشاره میکنیم.
فرایند کلی انجام درمان ریشه دندان
پس از انجام فرآیند عصب کشی یا درمان ریشه دندان باید بررسی هایی توسط دندانپزشک انجام شود و سپس مراحی که در ادامه توضیح دادهایم انجام شوند.
انجام معاینه و تشخیص بیماری
در صورتی که برای انجام عصب کشی به دندانپزشک مراجعه کنید، ابتدا دندان مورد نظر توسط پزشک معاینه میشود و با استفاده از اشعه ایکس و تصویر رادیوگرافی عصب دندان مشاهده میشود. در نهایت دکتر تشخیص خود را درباره عصب کشی ارائه میدهند و ممکن است در صورت وجود عفونت در دندان به مدت ۱۰ یا ۱۵ روز نیاز به مصرف آنتی بیوتیک نیز باشد.
بی حسی موضعی
بعد از انجام معاینات و تصویربرداری هنگام شروع درمان و دندان مورد نظر و اطراف آن با استفاده از داروهای بیحسی، به صورت موقت بیحس میشود تا بیمار در هنگام انجام روند درمان دردی احساس نکند. بیحسی بر اساس میزان عفونت موجود در دندان عمل میکند و در صورت وجود عفونت زیاد زمان زیادی برای بیحس شدن دندان نیاز است.
انجام عصب کشی دندان
پس از اینکه دندان مورد نظر به طور کامل بیحس شد، متخصص با استفاده از ابزارهای خاصی عاج دندان را سوراخ میکند تا از این طریق بتواند به عصب آسیب دیده برسد و آنها را مشاهده کند. پس از آنکه شرایط دسترسی دندان پزشک به عصب فراهم شد از طریق فایل تمام عصبهای موجود در دندان تخلیه میشود و همه کانالها پاکسازی میشوند و دیوارههای عصبی موجود تا نوک ریشه دندان به طور کامل تمیز میشود.
پرکردن پس از درمان ریشه دندان
پس از تخلیه کامل عصبهای دندان، مدت زمانی مورد نیاز است تا عفونتهای دندان به طور کامل از بین بروند و تخلیه شوند. سپس سوراخهای ایجاد شده در دندان با استفاده از مواد مخصوص پر کردن، به صورت لایه لایه پر میشود تا ظاهر طبیعی دندان حفظ شود و راهی برای ورود باکتری یا آلودگی به ریشه دندان وجود نداشته باشد.
انجام روکش دندان
در نهایت پس از پر کردن دندان، با استفاده از روکش تمام منافذ و درزهای موجود بر روی دندان پوشش داده میشود تا کانال و ریشه دندان در برابر بزاق دهان و آلودگیها محافظت شود. پس از انجام عصب کشی دندان، باید قبل از انتقال عفونت به قسمتهای داخلی دندان به پزشک مراجعه کنید تا دیگر نیازی به انجام عصب کشی دندان نداشته باشید.
بیشتر بخوانید: ونیر کامپوزیت دندان چیست؟
مراقبتهای پس از انجام عصب کشی
برای جلوگیری از عفونت مجدد پالپ یا اعصاب دندان بهتر است موارد خاصی را رعایت کنید و مراقبتهایی را پس از انجام عصب کشی انجام دهید. حتماً بعد از انجام مراحل عصب کشی به مدت چند روز از داروهای مسکن استفاده کنید تا درد ناشی از انجام عصب کشی در لثه کاهش پیدا کند.
بعد از انجام عصب کشی تا یک مدت زمان خاص از دندان ترمیم شده استفاده نکنید و تا حد ممکن از جویدن مواد غذایی و خوراکی پرهیز کنید. هر روز حداقل دو بار از مسواک و نخ دندان استفاده کنید و برای شستشوی دندانها از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
نتیجهگیری
در این مقاله درباره درمان ریشه دندان صحبت کردیم و فهمیدیم که عصب کشی دندان چگونه است. درباره روشهای تشخیص نیاز به درمان ریشه دندان صحبت کردیم و بروز مشکلات مختلف که نیاز به درمان ریشه دندان را تشدید میکند، بیان کردیم.
مراحل انجام عصب کشی دندان را به طور کامل توضیح دادهایم و با روند کار دندانپزشک آشنا شدیم. استفاده از این اطلاعات این مقاله برای افرادی که انجام عصب کشی دندان را دارند، کاربردی است و آگاهی آنها را نسبت به فرایند انجام کار عصب کشی بیشتر میکند.
منابع: healthline , mayoclinic
دکتر مژگان آزادخواه
سوالات متداول
- عصب کشی دندان چقدر طول میکشد؟
مقدار زمان عصب کشی دندان، زمان مشخصی ندارد و با توجه به میزان خرابی دندان مقدار زمان انجام آن متفاوت است.
بدون نظر