مشاوره آنلاین و رزرو وقت

کراس بایت

کراس بایت یک بیماری دندانی است که بر نحوه تراز شدن دندان‌های شما تأثیر می‌گذارد. علامت اصلی کراس بایت این است که وقتی دهان شما بسته است یا در حالت استراحت است، دندان‌های بالایی پشت دندان‌های پایینی شما قرار می‌گیرند. این می‌تواند دندان‌های جلوی دهان یا پشت دهان شما را تحت‌تأثیر قرار دهد. این وضعیت مشابه بیماری دندانی دیگری به نام آندربایت است. هر دو نوع مال‌اکلوژن دندانی هستند. تفاوت اصلی بین کراس بایت و آندربایت در این است که کراس بایت فقط روی گروهی از دندان‌ها تأثیر می‌گذارد و آندربایت روی همه آنها تأثیر می‌گذارد. کراس بایت می‌تواند عوارض و علائم دردناکی ایجاد کند، اما اصلاح آن با درمان یک دندانپزشک متخصص امکان‌پذیر است. بهترین دندانپزشک در تهران قصد دارد تا همه چیزهایی را که در مورد آن شک دارید و اینکه آیا شما یا فرزندتان دچار کراس بایت شده‌اید را در این مقاله پوشش دهد.

به مشاوره نیاز دارید؟

فرم مشاوره و رزرو وقت

کراس بایت چیست؟

داشتن آرواره‌های مرتب و منظم که روی‌هم جمع می‌شوند، نشانه مهمی از سلامت دهان و دندان شما محسوب می‌شود. همان‌طور که ممکن است از نام آن حدس بزنید، کراس بایت به دندان‌هایی اطلاق می‌شود که وقتی دهان شما بسته است روی یکدیگر قرار نمی‌گیرند. هنگامی که کراس بایت دارید، ممکن است تعدادی از دندان‌های پایین شما در مقابل دندان‌های بالایی شما قرار بگیرند. این عارضه توسط دندانپزشک و متخصص ارتودنسی مشکلی نسبتاً رایج در نظر گرفته می‌شود.

“اگر علاقه‌مند هستید درباره اوربایت و تفاوت‌های آن با سایر انواع بایت‌های دندانی بیشتر بدانید، می‌توانید به مقاله مرتبط مراجعه کنید.”

علت کراس بایت چیست؟

کراس بایت معمولاً به دلیل مشکلات دندانی یا اسکلتی یا ترکیبی از هر دو ایجاد می‌شود. این مشکلات ممکن است ناشی از عادات، تأخیر در رشد دندان، مشکلات ساختار استخوان، مشکلات راه هوایی فوقانی یا ژنتیک باشد.

علل خاص کراس بایت می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • مکیدن پستانک، انگشت یا شست که به دندان‌ها فشار می‌آورد.
  • فشار زبان به دندان‌ها در هنگام بلع.
  • دندان‌های ازدست‌رفته.
  • دندان‌های شیری که بیش‌تر از موعد خود بمانند.
  • ازدست‌دادن زودهنگام دندان‌شیری.
  • فک کوچک و کمبود جا برای درآمدن مناسب تمام دندان‌ها.
  • دندان‌های شما بزرگ‌تر از آنچه باید باشند هستند.
  • شکاف کام
  • شکاف لب
  • تنفس دهانی

دندان‌ها و استخوان‌ها را می‌توان فشار داد و از شکل خارج کرد. اگر دندان‌ها از بین رفته باشند یا دیر وارد شوند، دندان‌های دیگر جابه‌جا می‌شوند که می‌تواند باعث مشکلات ساختاری و تراز شدن شود.

 

کراس بایت

انواع کراس بایت کدام‌اند؟

دوطبقه بندی کراس بایت وجود دارد: قدامی و خلفی.

کراس بایت خلفی به گروهی از دندان‌های پایینی که به سمت پشت دهان بر روی دندان‌های فک بالا قرار می‌گیرند اشاره دارد.

کراس بایت قدامی به گروهی از دندان‌ها گفته می‌شود که در جلوی پایین دهان شما روی دندان‌های فک بالا قرار می‌گیرند.

کراس بایت باعث چه مشکلاتی می‌شود؟

کراس بایت فقط یک مشکل زیبایی نیست. برای بزرگسالان، کراس بایت مداوم می‌تواند مشکلات دیگری ایجاد کند. این مشکلات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد در فک یا دندان شما
  • پوسیدگی دندان
  • آپنه خواب
  • اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ).
  • سردردهای مکرر
  • مشکل در صحبت‌کردن یا ایجاد صداهای خاص
  • درد در عضلات فک، گردن و شانه شما

درمان کراس بایت

کراس بایت به‌خودی‌خود صاف نمی‌شود، بنابراین درمان زودهنگام برای جلوگیری از مشکلات فک و دندان مهم است. درمان کراس بایت در دوران کودکی، زمانی که فک و صورت هنوز درحال‌رشد هستند، بهترین گزینه است. یک بزرگسال نیز می‌تواند کراس بایت را اصلاح کند. اگر متوجه شدید که کودک خردسال شما کراس بایت دارد، ارتودنتیست او احتمالاً تا سن ۷ یا ۸ سالگی برای شروع درمان صبر می‌کند. طرح درمان به علت و شدت کراس بایت بستگی دارد. درمان کراس بایت می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • منبسط‌کننده کام: این وسیله‌ای است که به دندان‌های بالایی شما متصل می‌شود و روی سقف دهان شما قرار می‌گیرد. متخصص ارتودنسی شما آن را به‌صورت دوره‌ای تنظیم می‌کند تا به‌آرامی کام و فک شما را باز کند.
  • بریس‌ها: این دستگاه‌ها به استخوان‌ها و دندان‌های شما فشار می‌آورند تا دندان‌هایتان را در موقعیت صحیح قرار دهند. ممکن است دکتر مژگان آزاد خواه استفاده هم‌زمان یک بازکننده کام و بریس را برای شما تجویز کند. گاهی اوقات ارتودنسی پیشگیرانه برای جلوگیری از مشکلات دندانی توصیه می شود.
  • دستگاه‌های متحرک: اگر دندان جلویی بالا در پشت دندان‌های پایینی شما قرار گرفته‌اند، ارتودنتیست شما ممکن است از یک دستگاه متحرک با فنر استفاده کند. فنر به دندان شما فشار می‌آورد و آن را به جلو می‌برد درحالی‌که دستگاه دندان‌های دیگر شما را در جای خود نگه می‌دارد. این گزینه برای کودکان کوچک‌تر که فک‌هایشان هنوز درحال‌رشد است، بهترین کاربرد را دارد.
  • کلیر الاینر: اینها بریس‌های متحرکی هستند که از پلاستیک شفاف ساخته شده‌اند و در برخی موارد می‌توان از آن‌ها برای رفع ناهماهنگی دندان‌ها نیز استفاده کرد. گاهی اوقات، بخشی از اصلاح کراس بایت ممکن است شامل توقف یا درمان عادات غلط باشد. این گزینه‌ها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:
    • تخت کامی ثابت: این وسیله دهانی برای توقف مکیدن شست یا انگشت است. اکثر کودکان خردسال عادت‌های مکیدن را خودبه‌خود یا با مربیگری والدین بین سنین ۲ تا ۴ سالگی متوقف می‌کنند. اگر این عادت ادامه داشت یا هیچ‌چیز دیگری جواب نداد، ارتودنتیست شما ممکن است از این تخت برای ترک این عادت استفاده کند.
    • درمان میوفانکشنال: یک نوع درمان است که به شما می‌آموزد چگونه بجوید و قورت دهید تا زبانتان دندان‌هایتان را از جای خود خارج نکند. همچنین می‌تواند به شما کمک کند یاد بگیرید به‌جای دهان چگونه از بینی نفس بکشید. ممکن است قبل یا همراه با سایر درمان‌ها، دکتر مژگان آزاد خواه از این درمان نیز استفاده کند.
  • جراحی: جراح به طور عمدی استخوان‌های فک را در چندین مکان پس از نصب ابزار سفارشی به بیمار می‌شکند. یک منبسط‌کننده کام نمی‌تواند همان سطحی از انبساط را که جراحی فک می‌تواند ایجاد کند.
مقالات مفید پزشکی:  مراقبت های بعد از کاشت ایمپلنت

نتیجه‌گیری

کراس بایت موردی اورژانس نیست. اما اگر درمان نشود، ممکن است منجر به مشکلات فک شود و بر شکل صورت شما تأثیر بگذارد. تمیزکردن دندان‌های کج نیز سخت‌تر است که ممکن است منجر به پوسیدگی و سایر مشکلات شود. اگر شما یا فرزندتان دندان‌های نامرتب دارید، با دکتر مژگان آزاد خواه در مورد مراحل بعدی صحبت کنید. در مطب دندانپزشکی دکتر آزادخواه انواع خدمات دندانپزشکی مانند ایمپلنت دندان، کامپوزیت دندان، لمینت دندان، درمان ریشه دندان و خدمات ارتودنسی برای اطلاح دندانها مانند ارتودنسی ثابت، ارتودنسی متحرک، ارتودنسی نامرئی و سایر درمانهای ارتودنسی با به روز ترین روشهای دندانپزشکی انجام می شود.

سؤالات متداول

  • آیا کراس بایت را حتماً باید درمان کرد؟
    • شما می‌توانید تصمیم بگیرید که کراس بایت را اصلاح نکنید. بااین‌حال، به‌خاطر داشته باشید که جنبه‌های منفی فراتر از زیبایی صورت شما است. اگر تصمیم دارید کراس بایت را درمان نکنید، ممکن است به سایر بیماری‌های دندانی مبتلا شوید. تمیز نگه‌داشتن دندان‌هایی که هم تراز نیستند دشوارتر است و می‌تواند خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش دهد. سایر شرایط پزشکی مزمن مرتبط با کراس بایت اصلاح نشده، از جمله TMJ و آپنه خواب نیز وجود دارد که باید مراقب آن‌ها باشید.
  • تفاوت کراس بایت و آندربایت چیست؟
    • کراس بایت زمانی اتفاق می‌افتد که دندان‌های شما پس از بستن دهان به‌درستی روی‌هم قرار نگیرند. هنگامی که دندان‌های بالایی شما پهن‌تر از دندان‌های پایینی شما هستند و در خارج از یکدیگر قرار می‌گیرند، کراس بایت دارید. آندربایت نیز مشابه کراس بایت است، با این تفاوت که در کراس بایت مشکل در تعدادی از دندان‌ها است، ولی در آندربایت مشکل در تمامی دندان‌های وجود دارد.
لطفا به ما امتیاز بدهید...
[کل: 0 میانگین: 0]
فهرست مطالب

به مشاوره نیاز دارید؟

جهت دریافت مشاوره رایگان و تعیین وقت حضوری با ما تماس بگیرید.

مقالات مفید

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها