عوارض بعد از عصب کشی یا درمان ریشه دندان چیست؟
دندانهای یکی از مهمترین اعضای بدن انسان هستند و نقش بسیار مهمی را در زمینه رشد جسمی انسان برعهده دارند. به همین دلیل تلاش و کوشش برای حفظ و نگهداری از دندانها در تمام طول زندگی انسان اهمیت دارد. درمان ریشه یا عصب کشی یکی از پرکاربرد ترین روش های برای درمان دندان های پوسیده است. اما عوارض بعد از عصب کشی نیز یکی از معایب آن است که در این مقاله قصد داریم درباره آن به شما اطلاعات کاربردی را ارائه دهیم. دکتر مژگان آزادخواه دکتر دندانپزشک خوب در تهران است که تجربه و سابقه بالایی در زمینه عصب کشی دندان دارد.
درمان ریشه دندان یا عصب کشی چیست؟
برای از بین بردن پوسیدگیهای دهان و و ترمیم و اصلاح آن از عصب کشی استفاده میشود. در این روش پوسیدگیهای موجود بر روی دندان برداشته میشود و ریشه و عصبهای آسیب دیده دندان، پاک سازی شده و تخلیه میشوند. درمان ریشه دندان برای دندانهایی کاربرد دارد که آسیب دیدگی از سطح مینای دندان عبور کرده و به پالپ دندان برسد.
پس از تخلیه قسمتهای آلوده دندان سطح ظاهری و داخل کانال دندان بازسازی شده و به طور کامل ترمیم میشود. تخلیه آلودگیهای موجود در ریشه دندان مانع از نفوذ آن به استخوان فک یا لثهها میشود. همچنین درمان ریشه در نگهداری دندان طبیعی و بازسازی آن نقش مهمی دارد.
دلایل درمان ریشه یا عصب کشی دندان
علائم مختلفی وجود دارد که میتواند نشاندهنده رسیدن پوسیدگی موجود بر روی دندان به عصب آن باشد. در این صورت دندان نیاز به انجام عصب کشی و درمان ریشه خواهد داشت. مثلاً ممکن است هنگام خوردن غذاهای سفت با دردهای دندانی ناگهانی روبرو شوید. همچنین دردهای ناشی از خوردن آب یا غذای بسیار گرم و بسیار سرد نیز میتواند نشاندهنده رسیدن پوسیدگی به عصب دندان باشد.
برخی از مواقع دندان به مدت طولانی و بدون علت دردهای غیر قابل تحملی دارد که مشکلات مربوط به ریشه دندان میتواند علت آن باشد. به همین منظور بعد از مراجعه به دندانپزشک ممکن است دکتر به شما پیشنهاد کند تا اقدام به انجام عصب کشی یا درمان ریشه دندان کنید. پس از انجام درمان ریشه دندان گاهی از مواقع عوارض بعد از عصب کشی نیز خود را نشان میدهد.
دلایل بروز عوارض بعد از عصب کشی
علل مختلفی وجود دارد که میتواند به باقی ماندن عوارض احتمالی بعد از عصب کشی منجر شود و سبب ایجاد مشکلات مختلف برای افراد شود. مثلاً اگر عفونت موجود در کانال ریشه به صورت کامل تخلیه نشود، میتواند سبب بروز عوارض بعد از عصب کشی شود. استفاده از مواد پرکننده نامرغوب در ترمیم دندان که میتواند باعث انواع واکنشها در سیستم ایمنی بدن فرد شود.
برخی از مواقع پر نشدن کامل کانال ریشه میتواند باعث تجمع کلسترول در آن شود و در نهایت التهاب بافتهای دندان و لثهها بیشتر شود و در نتیجه اعصاب را به درد زیاد تحریک کند. همچنین ممکن است بعد از تخلیه کانال ریشه وجود زخمهای کیست عفونی یا بافتهای اسکار در محل درمان ریشه دندان نمایان شود. علاوه بر این وجود باکتری نیز میتواند در بروز عوارض درمان ریشه دندان تاثیر گذار باشد.
عوارض مختلف درمان ریشه دندان
پس از انجام درمان ریشه دندان تحت تأثیر عوامل مختلفی، ممکن است عوارض انجام درمان ریشه نیز به جا بماند. مشکلات مربوط به ماندن باکتری در داخل کانالهای ریشه، مشکلات مربوط به درد مجدد دندان ناشی از عدم پاک سازی عمیق کانالهای عصب دندان، بازگشت مجدد عفونت به دلیل پر نکردن مناسب دندان، تغییر رنگ دندان در طولانی مدت و… میتواند از اصلی ترین عوارض بعد از عصب کشی باشد.
درد بعد از عصب کشی
به طور کلی هنگام انجام درمان ریشه دندان کانالهای موجود در ریشه به طور کامل پاک سازی میشوند و التهاب آن تخلیه میشود. ممکن است بافتهای پیرامون دندان مقداری درد داشته باشد، اما باید بگوییم این درد همیشگی نیست و چند روز پس از انجام عصب کشی از بین خواهد رفت اما اگر این درد از بین نرود و صورت دچار تورم شود در این صورت کانال ریشه دندان باید مجدداً پاک سازی و تخلیه شود.
بازگشت مجدد عفونت
گاهی اوقات در حین انجام عصب کشی ممکن است ریشه آن دچار ترک خوردگی شود اما دندانپزشک آن را نبیند. در این صورت محل ریشه در لثه میتواند عفونتهای باکتریایی مختلفی را به خود جذب کند. همچنین اگر روکش دندان ترمیم شده شل شود، محافظ دندان از بین میرود و کانال ریشه دچار ساییدگی خواهد شد. استفاده از مواد نامرغوب در پر کردن دندان نیز میتواند به افزایش عفونت در ریشه دندان منجر شود.
تغییر رنگ دندان در طولانی مدت
یکی دیگر از عوارض عصب کشی تغییر رنگ دندان در طولانی مدت است. برخی از افراد ممکن است پس از انجام درمان ریشه دندان تغییر رنگ دندان یا لکه دار شدن آن روبهرو شوند. تغییر رنگ دندان تحت تأثیر عوامل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد. اگرهنگام انجام درمان مقداری از بافت پاک داخل دندان باقی بماند پس از درمان ریشه دندان لکه دار میشود و در طولانی مدت دندان تجزیه شده و تمام قسمت آن تغییر رنگ میدهد.
همچنین داروهایی که برای درمان عفونت در داخل کانال ریشه دندان استفاده میشوند، میتواند سبب تغییر رنگ دندان درمان شده شود. یکی دیگر از علل تغییر رنگ دندان پس از درمان ریشه آن است که مواد مورد استفاده در پر کردن کانال ریشه دندان در داخل تاج دندان باقی بماند.
دلایل ترس بیماران از درمان ریشه
این افراد اغلب اوقات فکر میکنند انجام درمان ریشه یا عصب کشی درد زیادی دارد اما باید بدانید این درد بیشتر برای افراد مفید است. به دلیل وجود عفونت در دندان اعصاب ریشه آن تحت تأثیر قرار میگیرد و درد زیادی دارد اما با انجام عصب کشی این دندان برای مدت زمان زیادی در دهانتان حفظ میشود.
دلایل مختلفی برای ترس بیماران از درمان ریشه دندان وجود دارد که میتواند ناشی از نگرانی درباره سلامت دهان و یا ناشی از تجارب بدی باشد که در هنگام دندانپزشکی برای این افراد پیش آمده است. همچنین در برخی از موارد افراد از اشیا یا موقعیتهای خاص ترس دارند و در نتیجه این ترس به دندانپزشکی و درمان ریشه دندان نیز میرسد.
کمک به افراد برای نترسیدن از درمان ریشه دندان
به طور کلی میتوان گفت افراد پس از رفتن به دندانپزشکی، در گذر زمان دیگر از درمان ریشه دندان ترسی نخواهند داشت و وحشت آنها از بین خواهد رفت. انجام عصبکشی همانند پر کردن ساده دندان است و برای درمان حفره خشک دهان کاربردی است. اما باید بدانید عصبکشی یک درمان بسیار ساده است و معمولاً انجام آن در یک جلسه به اتمام میرسد.
انجام عصب کشی هزینه بسیار زیادی برای افراد ندارد و نسبت به استفاده روشهای دیگر دندان پزشکی مناسبتر است. همچنین متحمل شدن هزینههای انجام عصب کشی بسیار بهتر از تحمل هزینههای مربوط به دندان مصنوعی یا کاشت دندان است. پس از انجام عصب کشی حتی دردهای دندان نیز از بین خواهد رفت. بنا به دلایل گفته شده دیگر نباید هیچ ترسی از درمان ریشه دندان در افراد وجود داشته باشد.
رعایت نکات مهم برای جلوگیری از عوارض درمان ریشه دندان
برای جلوگیری از اتفاقات مربوط به عوارض بعد از عصب کشی یک سری از نکات را باید رعایت کنید تا روکش دندان بتواند برای مدت طولانی دوام داشته باشد و ساختار دندان را در برابر عفونت و باکتریها حفاظت کند. رعایت بهداشت دهان و دندان نیز در کاهش سطح باکتریهای دهان نقش مهمی دارد.
بهتر است داروهای تجویزی دندانپزشک را به طور دقیق مصرف کنید و پس از انجام فرآیند درمان ریشه از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید. از خوردن غذای سفت و خشک تا چند روز پس از انجام عصب کشی خودداری کنید. در صورت خروج مواد پرکننده دهان از کانال ریشه فوراً به دندانپزشک مراجعه کنید. به طور مداوم و روزانه حداقل دو بار از مسواک استفاده کنید. استفاده از نخ دندان مانع از بروز عفونت در دندانها خواهد شد. انجام این روشها در جلوگیری از بروز عوارض بعد از عصب کشی کاربرد زیادی دارد.
نتیجه گیری
در این مقاله درباره عوارض بعد از عصب کشی صحبت کردیم و با عوارض بعد از انجام عصب کشی و درمان ریشه دندان به طور کامل آشنا شدیم. در ابتدا متوجه شدیم که درمان ریشه یا عصب کشی دندان چیست و دلایل انجام آن چه مواردی است. مشکلات مختلف موجود در دندان که میتواند سبب بروز مشکل در ریشه دندان شود را بیان کردیم. عوارض مختلف ناشی از درمان ریشه دندان را به طور کامل توضیح دادیم و با انواع آن آشنا شدیم. همچنین علل ترس افراد از درمان ریشه دندان را بررسی و روشهای جلوگیری از این ترس را بیان کردیم.
سوالات متداول
- چقدر احتمال دارد که دچار تب و لرز بعد از عصب کشی دندان شویم؟
احتمال ابتلا به تب و لرز بسیار کم است که دندانپزشک درصورت تشخیص احتمال تب و لرز، قرص تب بر را برای شما تجویز میکند.
- عوارض عصب کشی دندان جلو بیشتر است یا دندان های عقب؟
میزان عوارض بستگی به نوع آن دارد، بعنوان مثال زرد شدن مجدد دندان ها در دندان های جلویی بیشتر است ولی در مورد بازگشت عفونت، این عارضه در دندان های عقب بیشتر است.
لطفا امتیاز دهید...
4.3 / 5. 68