علت کج شدن دندان ها در کودکان چیست؟ داشتن دندان های کج نه تنها باعث ایجاد مشکلات زیبایی می شود، بلکه آسیبهای جانبی به خود دندانها مانند ظاهر حفرهها، سایش دندان، تجمع جرم و… افزایش می یابد. لازم است بدانید که دندان های کج می توانند هم در دندان های شیری و هم در دندان های دائمی ایجاد شوند. به همین دلیل است که باید از سنین پایین به رشد دندان های کودک خود رسیدگی کنید و به طور منظم با متخصص دندانپزشک ملاقات داشته باشید. در این مقاله قصد داریم به علت های کج شدن دندان ها در کودکان بپردازیم، پس با ما همراه باشید.
لینک مفید: عصب کشی دندان
علل رایج کج شدن دندان ها در کودکان
عوامل مختلفی در کج درآمدن دندان های شیری یا دائمی کودکان، دخیل هستند. در ذیل به تعدادی از عوامل مهم و تاثیر گذار در کج شدن دندان های کودکان اشاره می کنیم:
ژنتیک
ژنتیک یکی از عوامل مهم و تاثیرگذار در کج شدن دندان ها می باشد. در صورتی که والدین دارای دندان های نامرتب و یا کج باشند، احتمال اینکه دندان های فرزند نیز کج ظاهر شوند، بسیار بالا خواهد بود. زمانی که ژنتیک در مال آکلوژن نقش داشته باشد، دندان ها مطابق الگوهای دندانی والدین رشد می کنند و فرد نمی تواند کنترلی بر این موضوع داشته باشد.
مکیدن انگشت شست
مکیدن انگشت از رفتارهای طبیعی متداول در نوزادان و کودکان نوپا است. معمولاً این روش آرامش بخش است و برای کودکان نوپا یک مکانیزم خاص و ویژه برای خود آرام سازی محسوب می شود. اما مکیدن انگشت شست آن هم به کررات و بیش از حد، می تواند مشکلاتی از جمله کج شدن دندان ها ایجاد کند. مکیدن انگشتان دست مخصوصاً اگر در سنین بالاتر همچنان ادامه یابد، می تواند باعث بروز مشکلاتی مانند اپن بایت شدید شود، که مدت زمان ارتودنسی و هزینه ارتودنسی برای اصلاح چنین مشکلی می تواند زیاد باشد.
دستکاری کردن دندان های لق شیری
مطمئنا تا به حال این جمله را زیاد شنیده اید که، دستکاری دندان های لق شیری می تواند یکی از دلایل مهم در کج درآمدن دندان های دائمی در کودکان باشد. دستکاری دندان لق در کودکان می تواند به جوانه ی دندان دائمی آسیب بزند و آن را از مسیر صحیح رویش خود، منحرف سازد.
از دست دادن دندان
از دست دادن دندان ها قبل از موعود، از دیگر عوامل تاثیرگذار در رشد کج دندان ها در کودکان خواهد شد. همچنین، از دست دادن دندان ها بر جایگاه های باقی مانده تاثیر گذاشته و سبب حرکت دندان های باقی مانده به سمت جای خالی دندان های از دست رفته می شود. گاهی اوقات ممکن است دندان های شیری با دندان های اصلی جایگزین شده و این امر سبب شلوغی دندان ها شود. در این باره متخصص ارتودنسی کودکان توصیه می کند، که از فضا نگهدار استفاده شود. در خصوص بزرگسالان نیز استفاده از ایمپلنت دندان بهترین و مناسب ترین روش برای جایگزینی دندان های از دست رفته می باشد.
وارد شدن ضربه
در صورتی که کودک شما ضربه محکمی از ناحیه صورت متحمل شده باشد، این موضوع باعث کج شدن دندان او میگردد. برای مثال کودکانی که به تازگی راه میافتند، اگر به دفعات زیادی از صورت به زمین بیافتند و یا اگر وسیلهای به صورت آن ها برخورد کند، به دلیل آنکه استخوان های فک و دندانهای این کودکان همچنان نرم و سست هستند، بنابراین به راحتی کج شده و نظم دندانها بهم میریزد.
تاخیر در رویش و حفظ بیش از حد دندان های شیری
دندانهای شیری کودک ممکن است دیر بیفتند و برای مدت طولانیتر از حد طبیعی در جای خود باقی بمانند. از طرف دیگر، ممکن است رویش دندان های دائمی کودک شما با تاخیر مواجه شود. همه این مسائل می توانند دندان ها را کج به نظر برسانند، که می تواند یک اتفاق رایج باشد و با کمک دندانپزشک اطفال به راحتی با آن ها برخورد شود.
مال اکلوژن
زمانی که تراز طبیعی دندان ها و فک به هم بریزد، اصطلاحا می گویند شخص دچار مال اکلوژن شده است. رایج ترین نوع مال اکلوژن اوربایت و آندربایت است. چنان چه کودک مشکل اوربایت داشته باشد، دندان های جلویی فک فوقانی با فاصله نسبتا زیادی از دندان های جلویی در فک پایین جلو میزنند. اگر کودک مشکل آندربایت داشته باشد، دندان های فک پایینی جلوتر از فک بالا قرار می گیرند.
رژیم غذایی
اگر غذاهای نرم یا کنسروی در طول چندین سال، بیش از حد مصرف شود، به مقدار قابل توجهی جویدن را کاهش میدهد. این تغییر، اندازه کلی فک را تغییر داده و آن را کوچکتر خواهد کرد. هرچه فک کوچکتر باشد باعث کج شدن، شلوغ شدن یا به هم ریختگی دندانها میشود. همچنین، رژیم غذایی نامناسب بهخصوص در کودکان، ممکن است منجر به پوسیدگی دندان و رشد ناکافی دندان شود، که هر دوی این مشکلات، از عوامل اصلی کج شدن دندانها هستند.
عوارض کج شدن دندان کودک
معضلاتی که دندان کج برای کودک ایجاد می کند عبارت است از :
- بیماری پریودنتال
- کاهش اعتماد به نفس
- مشکلات گفتاری
- سایش بیش از حد
- مشکل در جویدن غذا
اگر به کجی دندان های کودکمان اهمیت ندهیم و درمان نکنیم می تواند منجر به بیماری لثه شود. بیماری های لثه وقتی به وجود می آیند، که باکتری های داخل لثه به پلاک تبدیل شوند. تمییز کردن دندان های کج مشکل است، بنابراین اگر لثه ها به صورت مناسبی در اطراف دندان قرار نگیرند باکتری های بیشتری روی آن رشد می کند و منجر به پوسیدگی می شود.
بهترین زمان مراجعه به کلینیک دندانپزشکی برای پیشگیری از کجی دندان کودکان
در این مطلب با علت کج شدن دندان ها در کودکان آشنا شدید. حال می خواهیم بگوییم که بهترین زمان برای انجام معاینه دندان های کودک چه موقع می باشد. توصیه می شود، زمانی که دندان های شیری کودک شروع به افتادن کرده و دندان های دائمی رشد خود را آغاز می کنند، یعنی در سن 7 سالگی، برای انجام معاینات لازم و بررسی احتمال کج شدن دندان ها به دندانپزشک خوب در تهران مراجعه نمایید و در صورت تشخیص نیاز به درمان ارتودنسی زودرس، به ارتودنتیست ارجاع داده می شوید.