آفت دهان یکی از اذیت کننده ترین بیماری های شایع دهان و دندان است که افراد به دلیل درد های ناشی از آن دائما به دنبال دلیل ایجاد درمان آفت دهان هستند.
برخی از عوامل وجود دارد که می دانیم ریسک آفت دهان را افزایش میدهد. آفت دهان به طور کلی نوعی زخم است که در دهان و اطراف آن پدید میآید. آفت میتواند بر رو یا داخل لب، لپ و زیر زبان نیز ایجاد شود.
در این مقاله قصد داریم تا نکاتی درمورد درمان آفت دهان و زوش های پیشگیری از آن به شما نکاتی را آموزش دهیم پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
آفت دهان چیست؟
آفت دهان زخم های کوچکی هستند که اکثر اوقات دردناک میباشند. این بیماری بسیار شایع بوده و می تواند از کسی به کسی دیگر انتقال یابد. این زخم ها به رنگ های سفید یا زرد بر روی قسمت های نرم دهان به وجود می آید.
درمان آفت دهان بسیار ساده است؛ اما نیازمند صبر و حوصله است. این زخم ها گاهاً خود به خود درمان میشوند. اما با گذشت زمان ممکن است در جایی دیگر از دهان، به وجود بیایند. عوامل زیادی وجود دارد که باعث آفت دهان می شود.
میتوانید با پیشگیری کردن، تا حد امکان از بروز آنها جلوگیری کنید. استرس عاملی است که افراد آن را در طول زندگی چندین بار تجربه میکنند. به همین دلیل استرس باعث میشود که آفت در دهان ظاهر شود.
قیمت ایمپلنت دندان همراه با وام 50 میلیونی
همچنین زنان بیشتر از آقایان دچار این بیماری میشوند. ممکن است پیش آمده باشد که شما، تمام مراقبت های لازم را برای درمان آفت دهان انجام دهید، اما باز به آن دچارشوید. علت دیگر آن میتواند، ارثی بودن این بیماری در ژن شما باشد. متاسفانه آفت منجر به اذیت شدن دهان هنگام غذا خوردن و حتی مسواک زدن و صحبت کردن میشود.
اهمیت محل ایجاد در درمان آفت دهان
آفت معمولاً در بخش های نرم دهان مانند لپ، لبه داخلی یا بیرونی لب، داخل گونه ها یا حتی گلو پدید میآیند. این عارضه ممکن است بر روی زبان نیز به وجود بیاید.
درمان آفت دهان ساده است اما باید به محل ایجاد آفت نیز دقت داشت و باید دانست که آفت ها دارای انواع مختلفی هستند و هرکدام در قسمت های مختلف دهان ممکن است ایجاد شود.
بعنوان مثال درمان آفتی که در زیر زبان ایجاد شده است و دسترسی به آن راحت نیست با درمان آفتی که در داخل لپ است و دسترسی به آن آسان متفاوت است.
شناخت انواع آفت در درمان آفت دهان
آفت دهان به غیر از محل های متفاوتی که میتواند در دهان ایجاد شود، انواع مختلفی نیز میتواند داشته باشد. شناخت نوع آفتی که در دهان ایجاد شده است تأثیر بسزایی در درمان آفت دهان دارد.
زیرا ممکن است آفت دهان از نوع جزئی باشد و با روش های ساده و حتی خود به خود درمان شود یا حتی ممکن است که از نوع اصلی یا ماژور باشد و خود به خود درمان نشود و برای درمان آن نیاز به دندانپزشک و روش های درمانی باشد.
جهت هرگونه سوال و مشاوره در خصوص درمان آفت دهان و بیماری های دهان و دندان میتوانید با دندانپزشکی دکتر آزادخواه تماس حاصل فرمایید.
تلفن های تماس: 02188616310 – 02188605541
آفت جزئی یا مینور
یکی از انواع آفت های دهان آفت جزئی یا مینور است، این زخم جزء شایع ترین مواردی است که برای 80% افراد پدید میآید. درمان آفت دهان مینور نیازی به دارو ندارد و با گذشت زمان خود به خود محل ایجاد آفت ترمیم میشود.
معمولاً 10 روز طول میکشد تا آفت مینور، درمان شود. به طور معمول قطر آن نیز کمتر از یک سانتی متر است.
آفت اصلی یا ماژور
آفت های ماژور بزرگ تر از آفت های جزئی هستند و درمان آفت دهان ماژور در برخی موارد نیاز به دارو دارد و بصورت خود به خود خوب نمیشود.
باید دانست که حداقل مدت زمان اثر کردن درمان آفت دهان اصلی 2 هفته است و حتی در برخی موارد تا 45 روز روند خوب شدن آفت طول میکشد که در طی این مدت فرد در هنگام غذا خوردن و صحبت کردن درد را در دهان خود احساس میکند.
عوامل ایجاد کننده آفت دهان
علت پدید آمدن آفت دهان به طور کامل مشخص نیست؛ اما عوامل زیادی وجود دارد که می تواند در پدید آمدن آن نقش داشته باشند. عوامل ایجاد کننده آفت دهان همیشه به خاطر دلایل زیر نیست. اما در هر حال با درمان آفت دهان، سعی بر این است که درد را کاهش دهد. در ادامه این عوامل را مشاهده میکنید:
- داشتن سابقه خانوادگی و ارثی بودن آن
- وجود برخی ویروس ها مانند تبخال
- نوسانات هورمونی
- استرس و تنش درونی
- آلرژی غذایی
- چرخه قاعدگی در زنان
- کمبود برخی از ویتامین ها مانند B3، B9، اسید فولیک یا B12
- مشکل و ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن
- آسیب وارد شدن به دهان
- بعضی از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی
- حساسیت به برخی از مواد موجود در خمیر دندان ها یا دهان شویه ها
- هلیکوباکتری ( باکتری که معده را اذیت و زخم می کند )
نحوه درمان آفت دهان
میتوان آفت را به یک سرما خوردگی تشبیه کرد. ما هیچ وقت نمیتوانیم که برای همیشه سرما خوردگی را درمان کنیم. درمان آفت دهان نیز به صورت موقت درمان میشود.
هیچ درمان قطعی برای آفت دهان وجود ندارد. چون ممکن است بارها شاهد این ضایعات در دهان و اطراف آن باشید. در ساده ترین حالت میتوان درد را کاهش داد. البته اگر این بیماری حاد نباشد، شما به راحتی میتوانید بدون درمان، خوب شوید.
با این حال بعضی از افراد میخواهند کمتر در طول زندگی دچار آفت دهان شوند که در ادامه روش های پیشگیری از آفت دهان را برای شما بیان میکنیم.
پیشگیری از ابتلا به آفت دهان
شما میتوانید با کارهای ساده ای مانند رعایت بهداشت دهان و دندان از گسترش باکتری ها جلوگیری کنید. روزانه دو بار مسواک بزنید و حتماً از نخ دندان استفاده نمایید.
برای جلوگیری از این بیماری بهتر است از خوردن غذاهای اسیدی و تند جلوگیری کنید. گاهی ممکن است بعد از مراجعه به دندانپزشک، دچار آفت شوید. بهتر است تا جایی که میتوانید از دکتر خود، نکات لازم را بگیرید تا در آینده دچار مشکل نشوید.
همچنین غذاهای تند میتواند باعث به وجود آمدن این بیماری شود، بهتر است که از این نوع غذاها دوری کنید. اگر جدیداً خمیر دندان جدید خریده اید؛ ممکن است به مواد سازنده آن حساسیت دارید. با تعویض آن میتوانید از آفت دهان جلوگیری کنید.
نتیجه
آفت دهان بیماری دردناکی است که حداقل سالی 1 بار افراد مختلف به آن دچار میشوند. درمان آفت دهان اغلب ساده است و حتی نیازی به اقدام ندارد مگر اینکه آفت بیش از اندازه بزرگ و دردناک باشد. و فرد زود به زود به آن دچار شود.
در اینصورت باید به دندانپزشک مراجعه کرد و موضوع را با آن درمیان گذاشت. در این مقاله درباره درمان آفت دهان، نحوه ایجاد و انواع آن صحبت کردیم.
همچنین روشهای پیشگیری و شایع ترین عوامل از آن را بیان کردیم تا در صورت ابتلا به آفت عوامل ایجاد آن را بتوانید شناسایی کنید.
منابع: mayoclinic , contagionlive
دکتر مژگان آزادخواه
سوالات متداول
- درمان آفت دهان با دیفن هیدرامین موثر است؟
خیر، اگر آفت دهان جزئی باشد خود به خود خوب میشود یا با محلول آب نمک میتوان روند خوب شدن آن را تسریع کرد. ولی اگر از نوع ماژور باشد باید به دندانپزشک مراجعه نمود.
- خوردن فلفل میتواند باعث آفت دهان شود؟
بله، بسیاری از اوقات غذاهای تند و گرم باعث التهابات دهان و در نتیجه ایجاد آفت در دهان میشوند.
بدون نظر