EN

دلایل تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی

تغییر رنگ دندان

درمان ریشه دندان روش بسیار مفید و موفق در دندان پزشکی است که دندان آسیب دیده را نجات می‌دهد ولی پس از مدتی بعد از درمان ریشه دندان رنگ دندان تغییر پیدا کند. اگر دندان تحت درمان در معرض دید باشد و در قسمت جلوی دهان قرار بگیرد، تأثیر زیادی بر زیبایی چهره خواهد داشت و در نتیجه اهمیت این تغییر رنگ بیش از پیش می‌شود. در ادامه این مقاله درباره تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی آن صحبت می‌کنیم. با مقاله دکتر مژگان آزادخواه، بهترین دندانپزشک در تهران همراه باشید.

همانطور که اشاره شد؛ یکی از شایع‌ترین مشکلات در حوزه درمان عصب کشی تغییر رنگ دندان‌ها است که از عوارض اصلی این درمان به شمار می‌رود. این اتفاق دلایل مختلفی دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم و درباره هر یک توضیحاتی ارائه می‌دهیم.

مواد و دارو‌های مورد استفاده برای عصب کشی

برخی از مواد پرکننده ریشه دندان که دندانپزشک از آن برای پر کردن پالپ و ریشه استفاده می‌کند، رنگی هستند. در برخی از موارد این رنگ از مواد پرکننده خارج می‌شود و سبب رنگ نگرفتن لایه‌های بیرونی دندان می‌شود. در این شرایط ممکن است دندان رنگ قرمز یا نارنجی به خود بگیرد. به دلیل اینکه از مواد پرکننده دقیقاً در وسط دندان استفاده می‌کنند در گذر زمان تمام قسمت‌های دندان رنگ آن را به خود می‌گیرد.

مثلاً اگر از آمالگام برای پر کردن دندان استفاده شود ممکن است رنگ آن خاکستری شود. به همین دلیل از مواد آمالگام برای پر کردن دندان‌های جلو استفاده نمی‌شود. از بین بردن تغییرات رنگی ناشی از مواد پر کردنی آمالگام کار بسیار سختی است‌. همچنین از مواد پرکننده و دارو‌هایی که دارای روی یا نیترات نقره هستند نیز برای پر کردن دندان استفاده می‌شود که می‌تواند سبب تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی شود.

مردن دندان، از دلایل تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی

یکی از شایع‌ترین دلایل تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی مردن یا خراب شدن آن است. هنگامی که بافت‌های دهان جذب و حل می‌شوند، یک سری مواد جدید حاصل از تجزیه مواد قبلی ایجاد می‌شود و زمانی که نوبت به خون موجود در بافت‌های اطراف دندان می‌رسد دندان دچار تغییر رنگ به زرد یا قرمز می‌شود. اگر در هنگام پر کردن دندان، مواد پر‌کننده به طور کامل مجرای ریشه را حل نکند مواد حاصل از بافت‌های مرده در قسمت‌ها و سوراخ‌های باقیمانده جمع می‌شوند. در این صورت رنگ تاج دندان‌ تیره تر می شود و خاکستری رنگ می‌شود.

باقی ماندن قسمتی از عصب در دندان

پالپ دقیقاً در مرکز دندان قرار دارد و به همین دلیل گاهی از اوقات هنگام تخلیه آن مقدار کمی از پالپ در داخل دندان جا می‌ماند. چرا که ممکن است به قسمت‌های دیگری به جز مرکز دندان نفوذ کرده باشد و همچنین پالپ دندان دارای انشعاباتی است که از محفظه اصلی پالپ خارج شده‌اند. این انشعابات شاخه‌های پالپ هستند.

شاخه‌های پالپ در طول درمان ریشه ممکن است جدا نشوند و در نتیجه ماندن آن می‌تواند سبب تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی شود. علاوه بر تغییر رنگ در طولانی مدت دندان را پوسیده می‌کند و باید از روش‌های درمانی دیگر برای سفید کردن آن استفاده کرد.

روش های سفید کردن دندان بعد از عصب کشی

به دلیل رواج زیاد استفاده از درمان ریشه و تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی روش‌های مختلفی به وجود آمده است تا دندان رنگ اصلی خود را بازیابی کند و سفید شود. پس از تشخیص علت تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی و برای جلوگیری از بروز مجدد آن از روش‌های درمانی سفید کردن دندان استفاده می‌شود.

به درمان سفید کردن دندان بلیچینگ گفته می‌شود. در ادامه درباره روش بلیچینگ صحبت می‌کنیم و چگونگی درمان تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی را بررسی می‌کنیم. همچنین راه های سفید کردن دندان را معرفی می کنیم.

بلیچینگ دندان

هنگام انجام بلیچینگ دندان، معمولاً دندانی که تیره‌تر شده است معاینه می‌شود. سپس بی‌حسی موضعی انجام می‌شود و یک حفره ریز در پشت دندان ایجاد می‌شود. دندانپزشک از این طریق به پالپ دسترسی پیدا می‌کند و فضای ایجاد شده باعث تخلیه جرم و متریال بی‌کیفیت موجود در داخل دندان می‌شود. در حین انجام پاکسازی این حفره بسته می‌شود تا مواد سفید‌کننده به آن نفوذ نکند.

مقالات مفید پزشکی:  تفاوت لمینت با کامپوزیت دندان

سپس یک لایه بلیچینگ داخلی بر روی دندان عصب کشی شده انجام می‌شود و دندان سفید می‌شود. همچنین می‌توان از روکش دندان یا لمینت دندان نیز برای سفید کردن تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی شده استفاده کرد.

باندینگ دندان

روش‌های دیگر مورد استفاده برای سفید کردن دندان عصب کشی شده باندینگ است که از مواد همرنگ دندان بر روی آن استفاده می‌شود و با استفاده از اشعه لیزر این مواد بر روی دندان سفت می‌شوند. پیوند خوردن این مواد بر روی دندان لکه‌های زیر آن کاملاً پنهان می‌شوند.

ونیر دندان

اگر پس از انجام بلیچینگ یا باندینگ مجدداً رنگ دندان تیره بماند، برای پوشش دهی سطح خارجی دندان از ونیر استفاده می‌شود. برای انجام ونیر ابتدا سطح دندان قالب‌گیری می‌شود و ونیر متناسب با آن ساخته می‌شود. پس از طراحی ونیر را بر روی دندان قرار می‌دهند و در نتیجه تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی درمان می‌شود.

روکش دندانی

دندانی که تغییر رنگ آن ناشی از عفونت یا پوسیدگی و یا انجام عصب کشی باشد، مشکل تغییر رنگ آن داخلی است و در نتیجه می‌توان از یک پوشش برای رفع این بدرنگی استفاده کرد. روکش دندان برای دندان افراد مختلف به صورت سفارشی انجام می‌شود و آن را در برابر تغییرات رنگ حفاظت می‌کند. برای دندانی همرنگ با دندان طبیعی از روکش تمام سرامیکی استفاده می‌کند و این روکش برای درمان‌های زیبایی دندان پزشکی بسیار پرکاربرد است.

نکات مهم هنگام سفید کردن دندان عصب کشی شده

انجام درمان تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی بعد بر روی دندان‌های غیرزنده امکان‌پذیر است و سفید کردن دندان ممکن است همیشه نتیجه موفقیت‌آمیزی نداشته باشد. در واقع میزان تغییر رنگ دندان پس از انجام درمان مشخص نیست و در نهایت ممکن است رنگ آن با دندان‌های مجاور مقداری تفاوت داشته باشد. البته باید بدانید اگر روش درست انجام شود، کاملاً مؤثر و مطلوب خواهد بود و عوارض آن نسبت به انجام ونیر یا باندینگ بسیار کمتر است.

استفاده از روکش برای رفع تغییر رنگ دندان یک درمان غیر قابل بازگشت است که در آن مقداری از بافت دندان را می تراشند و روکش را بر روی آن قرار می‌دهند. در انجام بلیچینگ معمولاً آسیبی به دندان نمی رسد و ساختار اصلی دندان حفظ می‌شود.

روش‌های مهم در جلوگیری از تغییر رنگ دندان

بیشتر اوقات علت اصلی تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی، باقی ماندن لکه بر روی آن است. مثلاً زمانی که شما از سیگار استفاده می‌کنید و یا الکل و قهوه به مقدار زیاد مصرف می‌کنید، در گذر زمان و با بالا رفتن سن رنگ دندان تغییر پیدا می‌کند. در واقع سطح خارجی دندان و مینای آن تحت تأثیر قرار می‌گیرد. این نوع تغییر رنگ دندان لکه شدن بیرونی آن است و برعکس تغییر رنگ ناشی از عصب کشی، درمان آن آسان‌تر است.

برای درمان این نوع تغییر رنگ دندان می‌توان از خمیر دندان‌های سفید‌کننده استفاده کرد و یا پاکسازی حرفه‌ای توسط دندانپزشک انجام داد. اما برای رفع مشکلات تغییر رنگ بعد از عصب کشی حتماً باید از روش‌های خاص گفته شده استفاده کرد.

حفظ و نگهداری دندان سفید شده

پس از انجام درمان تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی بهتر است در حفظ و نگهداری آن کوشش بسیاری داشته باشید و توصیه‌های پزشکی را در این زمینه رعایت کنید تا سفیدی و سلامت دندان‌ها برای مدت زمان بیشتری دوام بیاورد. بهتر است از مصرف هر نوع غذا یا نوشیدنی که باعث ایجاد لکه بر روی دندان می‌شود خودداری کنید. دندان‌ها نباید بیش از حد مجاز در معرض تماس مستقیم با فلوراید قرار بگیرند و در نتیجه بهتر است از دهانشویه‌ها به میزان مشخصی استفاده کنید.

اگر به نوشیدن قهوه یا کشیدن سیگار عادت دارید بهتر است آن را ترک کنید و در گذر زمان مصرف این مواد را کاهش دهید. پس از مصرف قهوه یا خوراکی‌های ایجاد‌کننده لکه دندان‌ها را شست و شو دهید. اگر به موقع به دندانپزشک مراجعه کنید و از روش‌های درمانی مناسب برای پوسیدگی و تیرگی دندان استفاده کنید، مانع از ایجاد لکه‌های داخلی بر روی دندان خواهید شد.

نتیجه‌گیری

در این مقاله درباره تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی صحبت کردیم و دلایل مختلف آن را مورد بررسی قرار دادیم. افرادی که عصب کشی دندان انجام می‌دهند و پس از مدتی رنگ دندان آن‌ها تغییر پیدا می‌کند، ابتدا باید درباره علت آن آگاهی پیدا کنند. سپس روش‌های درمانی مختلف را برای رفع این مشکل جستجو کنند.

مقالات مفید پزشکی:  قطع فوری خونریزی دندان

برای انجام درمان تغییر رنگ دندان ابتدا باید به دندانپزشک مراجعه کنید و پس از مشورت با او روش کاربردی برای درمان تشخیص داده شود. سپس می‌توانید دندان همرنگ با دندان‌های طبیعی خود داشته باشید. همچنین بهتر است نکات گفته شده در مقاله را برای حفظ و نگهداری دندان عصب کشی شده در برابر لکه و تغییر رنگ رعایت کنید.

سوالات متداول درباره تغییر رنگ دندان بعد از عصب کشی

  • آیا دندان عصب کشی شده خراب میشود؟

پاسخ این سوال به میزان نگهداری دندان پس از عصب کشی بر می‌گردد که اگر در نگهداری آن توصیه های دندانپزشک را رعایت نکنید قطعا دندان شما مجدد خراب می‌شود.

  • علت کبود شدن دندان در چیست؟

علت سیاه و کبود شدن دندان مختلف است که مسواک نزدن، سیگار کشیدن، عفونت و…. می‌تواند از شایع ترین علل کبود شدن دندان باشند.

  • چرا دندان‌ها بعد از درمان ریشه ممکن است تغییر رنگ دهند؟

برای درمان ریشه دندان، ممکن است لازم باشد تا دندان حفاری و یا باز شود و پر شود. این فرایند می‌تواند منجر به تخریب طبیعی رنگ دندان شود و باعث تغییر رنگ آن شود.

  • آیا تغییر رنگ دندان بعد از درمان ریشه طبیعی است؟

بله، تغییر رنگ دندان بعد از درمان ریشه طبیعی است و اتفاق معمولی است

  • آیا همه دندان‌ها پس از درمان ریشه رنگشان تغییر می‌کند؟

خیر، تمام دندان‌ها پس از درمان ریشه رنگشان تغییر نمی‌کند، اما بسیاری از دندان‌ها با توجه به شرایط بیمار، تغییر رنگ می‌کنند.

  • چگونه می‌توان تغییر رنگ دندان بعد از درمان ریشه را بهبود داد؟

روش‌های مختلفی برای بهبود رنگ دندان بعد از درمان ریشه وجود دارد، از جمله تلفیقی از روش‌های نظافت دندان، بلیچینگ دندان، برداشتن لکه‌ها و یا با استفاده از محصولات سفید کننده دندان.

  • آیا استفاده از روش‌های سفید کننده دندان مانند نوار سفید کننده دندان یا ژل سفید کننده دندان برای بهبود رنگ دندان بعد از درمان ریشه موثر است؟

بله، این روش‌ها معمولاً موثر هستند و می‌توانند بهبود رنگ دندان بعد از درمان ریشه را بهبود ببخشند، اما باید به دستور العمل‌های استفاده و نگهداری از آن‌ها رعایت شود.

1/5 - (1 امتیاز)

اشتراک گذاری:

مقالات مفید

ایمپلنت دیجیتال چیست؟
ایمپلنت دیجیتال

ایمپلنت دیجیتال چیست؟ آیا می دانید ایمپلنت دیجیتال چیست؟ جراحی ایمپلنت دیجیتال (digital navigation implant surgery) با استفاده

ادامه مطلب »
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ممنونم بابت محتوای مفیدتون.

خیلی ممنون از مطالب واقعا مفید و به دردبخورتون