EN

آشنایی کامل با انواع دندان عقل

دندان عقل به عنوان سومین دندان آسیا شناخته شده است. محل قرار گیری انواع دندان عقل قوس فکی می باشد. دندان های عقل به مقدار 4 عدد در فک ها رشد خواهند کرد. آخرین دندان های آسیاب در اواخر سال های نوجوانی تا ابتدا دهه بیست سالگی رشد می کنند. در واقع هر کدام از دندان های عقل رشد کرده در دهان انسان، به عنوان آخرین دندان دائمی شناخته می شوند. دندان های عقل تنها محدود به یک نوع نمی باشند، در واقع وابسته به نوع رشدی که دارند در سه دسته تقسیم بندی خواهند شد.

البته در رشد انواع دندان عقل این نکته حائز اهمیت است که فضا خالی مورد نیاز برای تکمیل رشد دندان مذکور در دهان وجود داشته باشد. در واقع عدم وجود ظرفیت مورد نیاز برای رشد دندان های عقل موجب بروز برخی از مشکلات خواهد شد. همانطور که اشاره شد دندان های عقل در سه دسته بندی قرار خواهند گرفت، که در ادامه به هر سه مورد مذکور اشاره شده است.

  • نیمه نهفته
  • رویش کامل
  • نیمه نهفته

بررسی انواع دندان عقل

با توجه به آنکه انواع دندان عقل در سه دسته قرار خواهند گرفت، می بایست در نظر داشت که برای هر کدام یک از این نوع دندان ها روش درمان مجزایی معین می کنند. بنابراین توصیه می شود جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره هر کدام یک از انواع دندان عقل اطلاعات کاربردی را کسب نمایید. در این بخش جهت تکمیل اطلاعات فوق به بررسی مشخصات و تمام ویژگی های دندان های عقل خواهیم پرداخت.

دندان عقل نیمه نهفته

این نوع دندان از انواع دندان ها عقل توصیف کننده نهفتگی زاویه داری خواهد بود. در واقع در این مورد زمانی که دندان دارای زاویه ای 1تا 90 دره می باشند مورد بررسی قرار می گیرند. وابسته به میزان زاویه دندان مورد نظر، به عنوان مزیال یا دیستال معرفی خواهد شد. البته می بایست در نظر داشت که در این دسته بندی محدود، دندان هایی با نهفتگی زاویه ای مزیال از دندان های زاویه دار دیستال بیشتر رواج دارند.

در نهفتگی مزیال دندان به سمت قسمت جلویی دهان سوق پیدا می کند و به علت آنکه فشار بیشتر به سایر دندان ها تحمیل نکند، دندان عقل مذکور به تجویز پزشک خارج خواهد شد. درباره دندان های زاویه ای دیستال نیز می توان گفت: این نوع دندان ها از کمترین نوع نهفتگی قرار خواهند داشت. به گونه ای که در نهفتگی دیستال دندان به سمت پشت دهان سوق پیدا می کند.

دندان عقل نهفته

دندان های عقل پنهان شده توصیف کننده وضعیت های عمودی ای افقی در دندان خواهند بود. به گونه ای که در وضعیت نهفتگی افقی دندان، فرد بیمار با بیشترین میزان درد مواجه خواهد شد. در این نوع نهفتگی دندان پنهان شده به سایر دندان های پیشین فشار وارد کرده و موجب آسیب رساندن به آن ها خواهد بود.

پزشکان متخصص در صورت تشخیص چنین دندان عقلی، به سرعت اقدام به خار کردن آن خواهند کرد. همچنین وضعیت قرار گیری این نوع از دندان ها، به گونه ای تعریف شده است که در موازات خط لثه قرار می گیرند.

در نوع دیگری از نهفتگی دندان های عقل، می بایست به تاثیر عمودی آن اشاره کرد. در این صورت دندان با زاویه ای عمود بر فک قرار خواهد گرفت. بر خلاف دندان عقل نهفته موازی با خط لثه ها، این نوع از نهفتگی دندان نیازمند به خارج کردن نخواهند بود. البته در صورتی اقدام استخراج این نوع از دندان ها صورت می گیرد که به سایر دندان های پیشین فشار وارد کرده و موجب بروز درد های شدید شود.

دندان عقل روییده

رویش کامل دندان های عقل حاکی از سلامت دندان ها و وجود ظرفیت کامل فک ها می باشد. در این مورد زمانی که دندان به صورت کامل رشد می کند به هیچ کدام یک از دندان ها فشاری وارد نکرده و موجب آسیب رساندن به آن ها نیز نخواهد شد.

بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل

به دلیل اینکه در تمامی افراد دندان های عقل رشد نخواهند کرد، ابتدا برای تشخیص نوع دندان عقل رشد کرده می بایست یک عکس رادیوگرافی از فک گرفته شود تا موقعیت دندان ها نیز معین شود. به همین ترتیب دندانپزشک به کمک عکس برداری اشعه ایکس می تواند تشخیص دهد دندان عقل رشد کرده است. در صورت رویت هر نوع دندان عقل، با توجه به موقعیت آن روش درمان آن به همراه بهترین زمان کشیدن آن مشخص خواهد شد.

مقالات مفید پزشکی:  دندان کبود یا مرده

البته تمامی متخصصین اصرار بر تکمیل رشد و شکل گیری ریشه دندان خواند داشت، سپس به انجام راحتی اقدام خواهند کرد. در طی روند درمان دندان پزشک به برخی از نکات و ویژگی های دندان عقل فرد مراجعه کننده پی خواهد برد که تاثیر به سزایی در روند و زمان درمان خواهد داشت. در ادامه به برخی از این نکات اشاره خواهدشد.

  • تشخیص مسیر و جهت رشد دندان عقل
  • تعیین نوع دندان عقل
  • میزان زاویه دندان نهفته شده
  • تعیین مقدار رشد دندان مذکور
  • پیش بینی زمان استخراج دندان

اهمیت کشیدن دندان عقل

همانطور که اشاره شد در برخی از مواقع استخراج یا کشیدن انواع دندان عقل ضرورت نخواهد داشت. در غیر این صورت می بایست دندان ها از فک خارج شوند تا بعد ها موجب بروز اختلال در سلامت سایر دندان ها نشوند. در چنین شرایطی دندان ها دارای ویژگی های زیر خواهند بود.

  • دندان عقل از سلامت کامل برخودار است.
  • به دندان های مجاور آسیبی نمی رساند.
  • روند رشد تکمیلی پشت سر گذاشته باشد.

شرایط اضطراری کشیدن دندان عقل

در برخی از مواقع خارج کردن دندان عقل از داخل دهان بیمار بسیار ضروری خواهد بود. در چنین شرایطی اگر بهترین دندانپزشک در تهران هر یک از علائم زیر را تشخیص دهد، بی درنگ به کشیدن دندان اقدام خواهد کرد.

  • بروز درد
  • عفونت کردن بافت های نرم پشت دندان
  • پوسیدگی دندان
  • آسیب رسیدن به سایر دندان ها
  • بروز کیست عفونی
  • پس از تکمیل روند رشد ریشه دندان

اطلاعات مفید: جراحی دندان عقل

اشتراک گذاری:

مقالات مفید

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها