آشنایی با انواع روش های ارتودنسی دندان

انواع روش های ارتودنسی دندان

آشنایی با انواع روش های ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان یک روش بسیار مناسب برای صاف کردن دندان های کج می باشد. بزرگترین مشکل افرادی که دندانهای کجی داشتند این بود که همیشه نگران قضاوت دیگران در مورد دندانهای خودشان بودند و این امر باعث می شد تا کمتر لبخند بزنند یا اینکه دائما دهان خود را بپوشانند تا کسی دندانهای کج آنها را نبیند این دندانها به شدت روی اعتماد به نفس افراد مخصوصا کودکان تاثیر منفی دارد اما خبر خوب این است که به راحتی می توان به کمک ارتودنسی دندان این معایب را برطرف کرد و دندانهای مرتب و یکنواختی داشت. امروزه روش‌ها و ابزارات نوین و پیشرفته‌ای برای صافی و ردیفی دندان وجود دارد که یکی از این روش‌ها، ارتودنسی است. اصلاح بی نظمی های دندان نیز شیوه‌ها و روش‌های متفاوتی دارد که پر‌طرفدار‌ترین این روش‌ها، ارتودنسی دیمون، ارتودنسی متحرک، ارتودنسی نامرئی (الاینر شفاف) و ارتودنسی لینگوال (پشت دندانی) است که در جهت آسانی به کارگیری این متد درمانی و زیبایی دندان صورت گرفته‌اند.

ارتودنسی یا اصلاح بی نظمی های دندان روشی است که در آن دندانهای کج و نامرتب تبدیل به دندانهای صاف و مرتب می شوند. این روش علاوه بر زیبایی و یکدستی دندانها باعث افزایش طول عمر دندانها می شود. پس اگر شما هم نگران دندانهای کج یا آسیب دیده خود هستید به راحتی می توانید با این روش، دندان کج خود را برطرف کنید. اگر درباره ارتودنسی دندان اطلاعاتی ندارید پس در ادامه با دکتر مژگان آزادخواه، دکتر دندانپزشک در تهران همراه باشید.

ارتودنسی دندان چیست؟

ارتودنتیست در ارتودنسی دندان (orthodontics)، با استفاده از بریس و ابزارهای مورد نیاز دیگرش در یک فرایند چند جلسه­ای فک و دندان ­ها در فرم مدنظرش ثابت می­کند. سپس با گذشت زمانی بین چندین ماه تا چندین سال، دندان­ها و فک به صورت تدریجی در جای اصلی خود قرار گرفته و مرتب شده و پس از برداشتن ارتودنسی نیز در همان حالت فیکس باقی می­ ماند. این مشکلات علاوه بر مشکلات ظاهری که ایجاد می­کند، زمینه­ ساز عوارضی همچون سختی در جویدن، درد در هنگام جویدن غذا، پوسیدگی دندان­ها، مشکلات لثه، مشکلات گوارش و عواملی از این دست می­شود. به علت دلایلی که بالاتر ذکر کردیم، اصلاح بی نظمی های دندان در حال حاضر بسیار مهم و حائز اهمیت است.

اصلاح بی نظمی های دندان یکی از شاخه‌های پرکاربرد در علم دندان‌پزشکی است که دندان‌پزشک در صورت مشاهده عدم هماهنگی دندان‌ها و فک‌ها از این روش برای بهبود عملکرد آن‌ها استفاده می‌کند. به‌ منظور انجام این کار باید با یک متخصص ارتودنسی دندان مشورت کرده و نوع مورد نیاز خود را با راهنمایی های او انتخاب کنید. روش‌های ارتودنسی جدید با استفاده از بریس دندان و دیگر ابزارهای اصلاح بی نظمی های دندان، با حرکت آهسته دندان‌ها و فک‌ها به اطراف، سبب درمان ناهنجاری‌ها می‌شود. اصلاح بی نظمی های دندان باعث زیباتر دیده شدن لبخند و سلامت کلی ناهنجاری‌های دندانی و فکی می‌شود.

اغلب افراد برای زیبایی دندان ها و لبخند خود این روش را انجام می‌دهند. اما باید گفت که همان جنبه ظاهری ارتودنسی دندان از نظر دندانپزشک، باز هم با هدف اصلی آن که در جای خود قرار گرفتن فک و دندان می‌باشد، انجام می‌شود. اگر هدف از اصلاح بی نظمی های دندان، عقب یا جلو آوردن فک‌ها باشد، علاوه‌ بر ایجاد تغییر در فک و دندان، این تغییر در همه اجزای صورت فرد نمایان می‌شود.

انواع روش های ارتودنسی

روش‌های ارتودنسی مناسب برای دندان هر فردی به وسیله ویزیت بیمار و همچنین با نظارت مستقیم یک متخصص دندانپزشک و مشاوره گرفتن از او، انتخاب و به کار گرفته می‌شود. در آخر می‌توان گفت انواع ارتودنسی براساس شرایط هر فرد و وابسته به وضعیت و سلامت دندان‌ها توسط ارتودنتیست تعیین می‌شود. استفاده از روش‌های اصلاح بی نظمی های دندان جدید، در کاهش دوره درمان این روش ترمیمی و زیبایی دندان بسیار تاثیرگذار است. ارتودنسی دندان 2 نوع ثابت و متحرک دارد که هر کدام از این موارد مدل های مختلفی دارند. در زیر هر کدام از این دو مورد را با هم بررسی می کنیم.

  1. ارتودنسی ثابت: ارتودنسی ثابت فلزی، سرامیکی، لینگوال، ارتودنسی دیمون
  2. ارتودنسی متحرک: ارتودنسی متحرک و نامرئی

انجام ارتودنسی روش های گوناگونی دارد و تنها یک مدل فلزی ساده نیست. دندانپزشک با توجه به نیاز بیمار برای ترمیم دندان هایش، نوع ارتودنسی متناسب را برای درمان، انجام می‌دهد.

[ninja_table_builder id=”7355″]

حال بصورت مفصل تر به بررسی انواع روش های انجام اصلاح بی نظمی های دندان می‌پردازیم:

ارتودنسی اینویزیلاین

ارتودنسی اینویزیلاین نوعی ارتودنسی متحرک و نامرئی است که برای اصلاح دندان­ها در دندان­پزشکی مدرن استفاده می­شود. در این متد درمانی دیگر خبری از سیم روی دندان نیست، بلکه با پیشرفت بسیار در علم و حذف سیم­ها و براکت­های معمول، یک قالب شیک و جذاب روی دندان سوار می­شود. در این روش هر چند ماه یک بار، از دندان­ها قالب­گیری شده و قالبی شفاف از جنس پلاستیک برای هرشخص ساخته می­شود. این قالب­ها به صورت کاملا اختصاصی برای هر فرد در لابراتور دندان­پزشکی ساخته شده و استفاده می­شود. این پلاک­های پلاستیکی شفاف روی دندان­ها سوار شده و در گذر زمان، به تدریج دندان­ها را به محل مورد نظر و دلخواه حرکت می­دهند. هر 6 هفته الی 8 هفته بهتر است که به دندان­پزشک مراجعه کرده و از روند پیشرفت درمانی خود مطمئن شوید. ممکن است با هر حرکت دندان­ها بعد از گذشت چند ماه دوباره قالب­گیری انجام شده و برای فرم جدید دندان­ها یک قالب ارتودنسی اینویزیلاین جدید ساخته شود.

  • مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی

با اینکه ارتودنسی نامرئی ظاهر زیبا تری نسبت به سایر روش های اصلاح بی نظمی های دندان دارد اما دارای معایبی است که در ادامه به مزایا و معایب این نوع ارتودنسی می‌پردازیم:

ارتودنسی متحرک

یکی از روش‌های ارتودنسی ، ارتودنسی متحرک است. در این متد ارتودنسی فرد قادر است دستگاه ارتودنسی را از دهان خارج کرده و دوباره در محل خود قرار دهد. برای مثال به هنگام غذا خوردن، مسواک زدن و استفاده از نخ دندان می‌تواند آن را خارج کرده و بعد از تمام شدن کارش، آن را بر سر جای خود قرار دهد.

این روش اغلب برای کودکان زیر ۱۲سال و در دوره دندان‌های شیری یا شیری-دائمی به کار می‌رود. ارتودنسی متحرک در طی تحصیلات دوره دندانپزشکی عمومی، به پزشکان آموزش داده میشود و اغلب برای افرادی استفاده می‌شود که ناهنجاری مختصری دارند. دوره درمان ارتودنسی متحرک ۶ماه تا یک سال می‌باشد.

  • مزایا و معایب ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک نیز همانند سایر روش های دیگر بدون عیب نیست و دارای مزیت ها و ایرادات مختص به خود است از جمله:

مقالات مفید پزشکی:  مراقبت های بعد از ارتودنسی دندان

ارتودنسی ثابت

ارتودنسی ثابت نوعی از اصلاح بی نظمی های دندان است که در هنگام درمان، بیمار نمی تواند آنرا از دهان خود خارج کند و حتما باید به پزشک مراجعه کند. که انواع آن عبارتند از:

  • ارتودنسی ثابت فلزی
  • ارتودنسی ثابت سرامیکی
  • ارتودنسی ثابت لینگوال
  • ارتودنسی ثابت دیمون

دستگاه ارتودنسی ثابت، محکم به دندان‌ها متصل شده و فرد توان خارج کردن آن را ندارد. در این روش درمانی، دندان‌ها با سیم و کش‌های مخصوص به محل مناسب خود کشیده می‌شوند. این متد، یکی از پیچیده ترین و تخصصی ترین دوره‌های آموزش ارتودنسی است که حتما باید توسط یک پزشک متخصص و ماهر انجام شود.

در صورتی که متاسفانه بعضی دندانپزشکان عمومی بدون طی کردن دوره‌های تخصصی اقدام به ارتودنسی ثابت برای بیماران می‌کنند که امکان دارد صدمات جبران ناپذیری به بیمار وارد کند و عوارضی مانند خوردگی استخوان و تحلیل ریشه به همراه داشته باشد. این شیوه درمانی پس از سن ۱۲ سالگی و رویش کامل دندان‌های دائمی صورت می‌گیرد.

  • ارتودنسی با براکت معمولی

براکت فلزی همان براکت معمولی است که شامل نگین‌های براکت به تعداد دندان‌ها، سیم ارتودنسی، حلقه فلزی، حلقه کشی یا سیمی لیگاچور و گاهی اوقات حلقه‌های کشی الاستیک است. به هر دندان یک نگین براکت چسبیده می‌شود. سپس سیم ارتودنسی به نگین‌های براکت وصل می‌شود و به این ترتیب از سطح جلوی همه دندان‌ها عبور می‌کند. این کار هم برای دندان‌های ردیف بالا و هم برای دندان‌های ردیف پایین صورت می‌گیرد.

  • ارتودنسی با براکت سرامیکی

براکت‌های سرامیکی که در اصطلاح به آن‌ها براکت‌های بی رنگ، شفاف یا شیشه‌ای هم می‌گویند یکی از روش‌های ارتودنسی هستند که از مواد کامپوزیتی هم‌رنگ دندان تهیه می‌شوند. بیماران بزرگسال تمایل بیشتر به انتخاب این براکت‌ها دارند چون خیلی شبیه دندان بوده و حتی از فاصله یک متری هم روی دندان‌ها قابل تشخیص نیستند.

در این متد درمانی،از براکت‌های سرامیکی شیشه‌ای یا از براکت‌های کامپوزیتی به جای براکت‌های فلزی رایج استفاده می‌شود و بقیه مراحل و روش‌های درمانی هیچ تفاوتی با روش‌های معمول ندارد. در این شیوه سیم ارتودنسی که از بین براکت‌های سرامیکی رد می‌شود ، مشاهده می‌شود و در صورت تمایل بیمار می‌توان از سیم‌های روکش دار سفید رنگ و هم‌رنگ دندان استفاده کند البته بعد از چند روز روکش سیم‌ها از بین می‌رود.

مزایا و معایب ارتودنسی سرامیکی دندان

اگر از ارتودنسی‌ هایی با براکت فلزی و نامرئی خوشتان نمی‌آید یا این‌ که فراموش می‌کنید که پلاکت شفاف خود را عوض کنید، بهترین پیشنهاد، استفاده از ارتودنسی‌های سرامیکی است. این روش براکتی شفاف دارند، سیم‌های به‌کار رفته در آن مانند بقیه روش‌ها سیم معمولی است. بریس‌های سرامیکی دقیقا همانند بریس‌های فلزی هستند و تنها تفاوت آن‌‌ها در نامرئی بودن نوع سرامیکی آن‌ است.

در ارتودنسی‌ های سرامیکی بسته به میزان نامنظمی و ناهماهنگی دندان‌ها اغلب لازم است برای هماهنگ‌شدن دندان‌ها 6 تا 18 ماه و در برخی موارد گفته شده حتی تا 36 ماه هم باید این ارتودنسی روی دندان باقی بماند. این براکت‌های سرامیکی اغلب برای بچه‌ها مناسب نیستند؛ چرا که اگر تمامی دندان‌ های آن‌ها در نیامده باشد، با فشار رویش دندان برروی براکت سرامیکی، شکستن آن‌ها حتمی است. از این روش اغلب باید برای بزرگسالان استفاده شود.

پس از بیان مزایای ارتودنسی سرامیکی، حال به بیان معایب رایج این روش می‌پردازیم:

ارتودنسی پشت دندانی

ارتودنسی پشت دندانی یا لینگوال یک روش درمان نامرتبی‌های دندان می‌باشد که در آن براکت، سیم و الاستیک در پشت دندان‌ها نصب می‌شود. گاهی ارتودنسی لینگوال به علت موقعیت‌شان براکت داخلی هم نامیده می‌شود.استفاده از ارتودنسی ثابت برای افرادی مناسب است که نامرتبی دندان‌های آن‌ها زیاد نیست و نمی‌خواهند براکت‌های ارتودنسی مشاهده شود.

از مزیت‌های این نوع اصلاح بی نظمی دندان می‌شود به برطرف کردن ناهنجاری‌های دندانی مانند تغییر ارتفاع و چرخش دندان ، از بین بردن فضای خالی بین دندان‌ها و… اشاره کرد. همینطور در ارتودنسی پشت دندانی، در صورتی که بیمار بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکند بیشتر تغییر رنگ پشت دندان بوده و قابل مشاهده نیست

ارتودنسی معمولی

ارتودنتیست معمولا برای بیشتر افرادی که در دندان و فک‌شان مشکل نامنظمی دارند، ارتودنسی معمولی یا ثابت را پیشنهاد می‌دهد. این روش امروزه هم بسیار استفاده می‌شود که به‌ صورت تقریبی می‌توان گفت نیمی از ارتودنسی‌ هایی که برای درمان افراد استفاده می‌شود، این روش است.

ارتودنتیست‌ها مهارت و تجربه لازم برای درمان نامنظمی‌های دندان‌ها را دارند اما هیچکدام از آن‌ها نمی‌توانند بدون استفاده از وسایل و تجهیزات مخصوص این کار، درمان را برروی بیمار انجام دهند. اندازه و سایز این تجهیزات بسته به اندازه محیط دندان فردی که میخواهد این درمان را انجام دهد دارد.

  • مزایا و معایب استفاده از ارتودنسی معمولی

ارتودنسی معمولی با اینکه بیشترین استفاده را نسبت به سایر روش های اصلاح بی نظمی های دندان برای درمان یا زیبا سازی دندان ها دارد، اما دارای مزایا و معایب مختص به خود است که در جداول زیر می‌توانید مهمترین آنها را مشاهده کنید:

افرادی که نیازمند ارتودنسی دندان هستند

افرادی به ارتودنسی نیاز دارند که دندان های نامرتب و روی هم رفته ای داشته باشند یا حتی زاویه فک پایین شان بصورت درست نباشد. یکی از مواردی که مردم می­توانند با آن درگیر باشند، کراس بایت است. کراس بایت به مشکلی گویند که وقتی شما دهان خود را می­بندید، دندان­های بالایی پشت دندان­های پایینی قرار می­گیرد.

شایع­ترین مشکلی که مددجویان بخاطر آن به دندان­پزشکی برای ارتودنسی دندان مراجعه می­کنند، شلوغی دندان­ها یا به عبارتی تراکم زیاد دندان­ها است. اگر بخواهیم به زبان ساده این مورد را خدمت شما توضیح دهیم باید بگوییم که منظور از شلوغی دندان، کمبود فضای دهان برای قرارگیری دندان است. این موضوعات تنها گوشه‌ای از مشکلات افرادی است که نیازمند ارتودنسی هستند. اما باید بدانید که تشخیص نهایی در نیاز به داشتن و یا نداشتن دندان‌های شما به ارتودنسی را متخصص انجام می‌دهد.

مقالات مفید پزشکی:  استفاده از فناوری‌های نوین در دندانپزشکی

ارتودنسی دندان چند سال طول میکشد؟

مدت زمان ارتودنسی دندانها معمولا به عوامل مختلفی بستگی دارد از قبیل سن، قدرت جسمی، میزان تجربه دکتر و … معمولا بین یک تا 3 سال طول می کشد ولی با این حال باید یکسری مراقب در هنگام ارتودنسی و بعد از اصلاح بی نظمی های دندان انجام داد زیرا دندانها به شدت حساس می باشند و باید از آنها مراقبت کرد.

دردسرهای ارتودنسی دندان

از جمله دردسرهای اصلاح بی نظمی های دندان این است که شما در زمانی که ارتودنسی دندان انجام داده اید به مدت 6 ماه نمی توانید فشار روی دندانهای خود وارد کنید. مثلا نمی توانید سیب گاز بزنید، فلافل بخورید، آدامش بجوید و … زیرا روی دندانهای شما فشار وارد میکند. اما برای داشتن دندانهای مرتب و یکدست این کمترین هزینه ای است که باید بپردازید تا دندانهای یکنواخت و زیبایی داشته باشید. در فایل صوتی زیر دکتر مژگان آزادخواه نکاتی را درباره درد دندان و زمان مراجعه به دندانپزشک بیان می کنند.

شرایط ارتودنسی دندان

اصلاح بی نظمی های دندان شرایط خیلی پیچیده ای ندارد کافی است که دندانهای شما در حالت فیزیکی سالمی قرار گیرد و قبل از انجام کاشت دندان یکسری مراقبت های باید انجام شود تا کاملا آمادگی ارتودنسی را داشته باشید. معمولا پیشنهاد می شود که بهترین سن برای اردتودنسی دندان از سنین 12 سالگی است زیرا دندانهای هنوز کاملا سفت نشده اند و با کمترین زمان می توان دندانهای مرتب و زیبایی داشت.

فواید ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان فواید بسیاری دارد از صاف کردن دندانهای گرفته تا زیبا سازی لبخند. همچنین تمیز کردن دندانها را آسان تر می کند.

مدت زمان انجام ارتودنسی

به‌ طور میانگین می‌توان گفت مدت زمان انجام و نتیجه گیری اصلاح بی نظمی های دندان حدود 2 سال می‌باشد. این میزان برای هر فرد متفاوت است و ممکن است چند سال دیرتر یا زودتر زمان درمان آن طی شود. این تشخیص نهایی باید توسط دندانپزشک انجام شود و هر بیمار باید هر 4 تا 6 هفته به پزشک متخصص خود مراجعه کرده تا دندان‌های آن به‌ صورت کلی چک شود. در ابتدا می‌خواهیم بگوییم که چه عواملی بر طول زمان ارتودنسی تاثیرگذار است.

  • سن فرد بیمار
  • شدت میزان نامنظمی دندان‌ها و یا فک همکاری‌کردن بیمار با ارتودنتیست
  • خود شرایط بیولوژیکی
  • درآوردن یا در نیاوردن دندان‌ها

هزینه ارتودنسی دندان به چه مواردی بستگی دارد؟

معمولا هزینه ارتودنسی بستگی به میزان شدت ناهنجاری‌های دندان شما دارد و نمی‌توان یک قیمت ثابت برای آن درنظر گرفت. شروع قیمت‌ها از 4 میلیون تومان است و ممکن است لازم باشد تا 35 میلیون هم برای دندان‌تان خرج کنید. علاوه‌ براین‌ که قیمت ارتودنسی بستگی به نامنظمی دندان‌ها دارد، موضوع مهم دیگری هم که وجود دارد انتخاب نوع و کیفیت بریس‌های استفاده شده در ارتودنسی و ماهر بودن ارتودنتیست شما است.

جمع‌بندی

لبخندی زیبا سهم هرکسی است. ما در این مقاله سعی کردیم تا روش‌های ارتودنسی دندان و انواع آن‌ها را در یک جا گرد هم بیاوریم. موضوعی که بسیار اهمیت دارد، تصمیم متخصص ارتودنسی و خودتان است که از چه شیوه‌ای استفاده کنید.

سوالات متداول

  • اگر شخصی دندان های نامرتبی داشته باشد، می‌تواند بعد از انجام کامپوزیت ارتودنسی کند؟

خیر، برای انجام کامپوزیت دندان حتما باید دندان هایتان مرتب باشند و ارتودنسی قبل از کامپوزیت انجام می‌شود.

  • چه مدت طول می کشد تا بریس ها قرار داده شود؟

زمان استاندارد برای قرار دادن بریس ها بین 1 تا 2 ساعت می باشد. بیشتر این زمان صرف تمیز کردن دندانها و خشک کردن آنها می باشد تا براکت ها بتوانند محکم روی دندانها قرار بگیرند.

  • آیا ارزش دارد که از درمان ارتودنسی استفاده کنیم؟

قطعا بله، با اینکه انجام ارتودنسی دندان یک فرآیند زمان بر و هزینه بردار می باشد اما ارزشش را دارد زیرا به سلامت دهان و دندان شما کمک می کند و این روی زیبایی لبخند شما تاثیر مستقیمی دارد.

  • از انواع ارتودنسی دندان کدام یک رایج تر است؟

از بین روش های گفته شده روش های معمولی و متحرک رایج ترین روش ها هستند.

  • از ارتودنسی برای چه مواردی استفاده می شود؟

ارتودنسی در واقع شاخه ای از دندانپزشکی است که به درمان مال اکلوژن می پردازد. مال اکلوژن به وضعیتی گفته می شود که دندانها هنگام بسته شدن به درستی نمی توانند روی هم قرار گیرند.

  • تفاوت بین دندانپزشکی و ارتودنسی چیست؟

دندانپزشکی یک تخصص پزشکی گسترده است که به دندان ها، لثه ها، اعصاب و فک می پردازد، در حالی که ارتودنسی یک تخصص در دندانپزشکی است که بر اصلاح بایت، اکلوژن و صافی دندان ها تمرکز دارد.

  • ارتودنسی در دندانپزشکی به چه معناست؟

اصلاح بی نظمی های دندان شاخه ای از دندانپزشکی است که به ناهنجاری های دندان و فک می پردازد. مراقبت های ارتودنسی شامل استفاده از وسایلی مانند بریس برای: صاف کردن دندان ها است.

  • آیا ارتودنسی دندان دردناک است؟

پاسخ صادقانه این است که براکت‌ها وقتی روی دندان قرار می‌گیرند اصلاً درد ندارند، بنابراین دلیلی برای نگرانی در مورد قرار ملاقات وجود ندارد. پس از قرار گرفتن سیم ارتودنسی در براکت های تازه قرار داده شده، درد یا ناراحتی خفیفی وجود خواهد داشت که ممکن است چند روز تا یک هفته طول بکشد.

  • دندانپزشک یا ارتودنتیست کدام یک بهتر است؟

متخصصان ارتودنسی معمولاً در تراز کردن دندان ها و فک ها تخصص دارند، در حالی که دندانپزشکان می توانند به بیماران کمک کنند تا از طریق تمیز کردن، اشعه ایکس و حتی جراحی، لبخند تمیزتر و سالم تری داشته باشند.

  • در اولین جلسه ارتودنتیست چه کاری انجام می شود؟

در اولین جلسه، دندانها، دهان و فک شما توسط متخصص ارتودنسی معاینه می شود. و کارهای که ممکن است از شما بخواهند این است که دندانهایتان را کاملا باز کنید یا دندانهایتان را روی هم فشار دهید و بپرسند که آیا هنگام جویدن یا بلعیدن مشکلی دارید یا خیر.

  • آیا ارتودنتیست ها فقط بریس انجام می دهند؟

خیر، متخصصین ارتودنسی خدماتی بیش از بریس انجام می دهند به ویژه در زمینه تراز کردن دندانهای یا تغییر موقعیت فک ها. بریس فقط نوعی ابزار مخصوص است که جهت اصلاح نامنظمی های دندان یا برطرف کردن اکلوژن ها استفاده می شود.

  • آیا متخصص ارتودنسی می تواند کانال ریشه انجام دهد؟
مقالات مفید پزشکی:  سوالات متداول درباره اصلاح طرح لبخند

کانال ریشه می تواند به راحتی به بریس درمان شود. اما اگر تحت درمان ارتودنسی هستید و نیاز به روت کانال دارید کافی است به متخصص ارتودنسی خود اطلاع دهید و نیاز نیست نگرانی خاصی داشته باشید.

  • بهترین زمان برای مراجعه به متخصص ارتودنسی چه زمانی است؟

بهترین زمان، هنگامی است که دندانهای دائمی در می آیند معمولا بین سنین 9 تا 15 سالگی، زیرا در این سنین دندانها هنوز کاملا سفت نشده اند و کاملا انعطاف پذیر می باشند. با این حال اگر زودتر متوجه شوید و اقدام کنید بسیار بهتر است. ایده آل ترین زمان، زمانی است که دندانهای شیری افتاده اند و دندانهای دائمی در حال رشد هستند یعنی سن 7 سالگی.

  • آیا متخصص ارتودنسی بعد از بریس دندان ها را سفید می کند؟

وظیفه ارتودنسی اصلاح دندانها می باشد و هیچ خدماتی در زمینه سفید کردن دندانها ارائه نمی کند بنابراین اگر نیاز به سفید کردن دندان دارید به دندانپزشک مراجعه کرده و در این باره مشورت بگیرید. معمولا بهتر است بعد از انجام ارتودنسی دندانهای خود را سفید کنید.

  • مزایای ارتودنسی دندان چیست؟

نامرتب بودن دندانها یا قرارگیری نامناسب آنها باعث پوسیدگی دندان و التهاب لثه می شود. رعایت بهداشت دندانهای نامرتب یا نخ کشیدن آن بسیار دشوار است برای همین بسیار مهم است که از روش درمان اصلاح بی نظمی دندان، دندانهای خود را اصلاح کنیم زیرا این کار تاثیر مستقیمی بر سلامتی دهان و دندان دارد. ارتودنسی یک روش درمانی موثر است زیرا: فاصله بین دندانها را تنظیم می کند، دندان و فک شما در یک راستا قرار گرفته و فشار کمتری روی آنها وارد می شود.، دندانهای کج را صاف می کند و …

  • از کجا متوجه شویم که نیاز به درمان ارتودنسی داریم؟

در وحله اول باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندانهای شما را معاینه کند. دندانپزشک توسط عکس برداری با اشعه ایکس می تواند تشخیص دهد که آیا شما به ارتودنسی نیاز دارید یا خیر.

  • قبل از مراجعه به متخصص ارتودنسی چه کارهای باید انجام داد؟

5 اقدام لازم برای آماده شدن برای ارتودنسی دندان:

  1. خود را از لحاظ ذهنی آماده کنید. زیرا هنگامیکه که بریس ها روی دندانهای شما انجام شود ممکن است کمی حالت عصبی و بی قراری داشته باشید که این کاملا طبیعی است و شما باید از لحاظ ذهنی آنرا بپذیرید تا بتونید راحت کنار بیاید.
  2. برای درد و بی قراری خفیف آماده باشید.
  3. دندان خود را کاملا تمیز کنید و نخ دندان بکشید.
  4. غذاهای خود را از قبل آماده کنید یعنی یکسری غذاهای که نیاز به جویدن نداشته باشد برای خود آماده کنید.
  5. در یخچال یکسری مواد مغذی و پرانرژی قرار دهید تا در مواقع که بدن شما ضعف کرد از آنها استفاده کنید.
  • آیا متخصص ارتودنسی بهتر از دندانپزشک است؟

در واقع دندانپزشک به پزشکی گفته می شود که تخصص آن در زمینه دندانها، لثه ها، اعصاب و فک است. اما ارتودنتیست به دندانپزشکی گفته می شود که تخصص آن در دندانپزکشی اصلاح بایت، اکلوژن و صافی دندان ها است. منظور از اکلوژن نحوه تماس دندانها با یکدیگر می باشد.

  • آیا می توانید بریس هایی را روی یک ردیف دندان قرار دهید؟

بله می توانید براکت های بریس را فقط روی دندانهای بالا یا پایین خود قرار دهید که تحت عنوان درمان ارتودنسی تک قوس یا تک قوس به تعویق افتاده معروف است. اما این روش برای همه مناسب نیست و فقط برای برخی می توان از این روش استفاده کرد که آن هم نیاز به تشخیص پزشک دارد.

  • مرحله نهایی بریس چیست؟

سومین و آخرین مرحله درمان ارتودنسی، مرحله ماندگاری است. این مرحله زمانی اتفاق می‌افتد که دندان‌ها در موقعیت مورد نظر قرار گیرند و ثابت شده اند و دیگر نیازی به بریس نیست.

  • چرا دندان های من بعد از بریس ها عجیب و غریب به نظر می رسند؟

این کاملا طبیعی است زیرا زمانیکه براکت های بریس روی دندانهای شما چسبیده اند شما نمی توانید زیر آنها را مسواک بزنید و بعد از برداشتن آنها روی دندانهای شما لکه های زرد یا سفید قرار دارد. این لکه ها بخاطر تجمع جرم یا کلسیقیکاسیون ایجاد شده اند و البته به راحتی توسط متخصص ارتودنسی با سفید کردن دندانها می تواند برطرف شود.

  • آیا می توانید بلافاصله پس از برداشتن بریس ها غذا بخورید؟

از لحاظ پزشکی مشکلی ندارد و شما می توانید هر چیزی که دوست دارید بخورید. برای جدا کردن بریس ها از دندانهای شما نیاز به استفاده از فشار است و تا بریس ها و چسب های آن را از دهانتان خارج کنند که این امر کمی روی دهانها فشار می آورد و لثه هایتان را کمی حساس می کند. بنابراین نمی توان غذاهای سفت بخورید و بهتر است تا چند روز روی دندانهای خود فشار وارد نکنید تا دندانهای شما آروم شوند و دردهای لثه از بین برود.

  • اگر با بریس مسواک نزنید چه اتفاقی می افتد؟

اگر زمانیکه بریس دارید مسواک نزنید دندانهای شما آسیب می بیند و ممکن است به لثه ها آسیب وارد شود زیرا با رعایت نکردن بهداشت دندان، باکتری ها می توانند در اطراف لثه جمع شوند وبین دندانها و لثه قرار بگیرند. باکتری های می توانند به بافت دندانها آسیب وارد کنند. که این باعث ایجاد مشکلات جدی مانند التهاب لثه یا بیماری پریودنتال می شود.

  • چقدر زمان می برد تا براکت ها و بریس ها بتوانند دندانها را صاف کنند؟

به طور معمول صاف کردن دندانها با بریس های دندانی بین 7 ماه تا 2 سال طول می کشد. با این حال متخصص ارتودنسی می تواند طبق تجربه خود زمان دقیق درمان بریس ها را مشخص کند.

  • مشاوره ارتودنسی به چه صورت است؟

در این قرار ملاقات شما نگرانی ها خود را درباره دندانهایتان بیان می کنید و متخصص ارتودنسی نیز با معاینه دهان و فک شما نظر خود را درباره دندانهای شما بیان می کند و شما می توانید تصمیم بگیرید که آیا ارتودنسی دندان انجام دهم یا خیر.

منابع: dentalhealth , nhs , webmd

دکتر دندانپزشک مژگان آزادخواه

مقالات مفید

اشتراک در
اطلاع از
guest
12 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مهشید

سلام. مقاله کامل و جامعی درباره ارتودنسی بود. فقط قیمت هر ارتودنسی چقدره ؟

مهشید خزائی

سلام، یک ماه پیش دندان های مادرم رو ارتودنسی معمولی کرده بودم ولی ایشون از این موضوع بسیار ناراضی بود و نمیخواست که ارتودنسی دندوناش معلوم باشن.
خواستم بپرسم امکان تغییر هست و اگر هست بهتره ارتودنسی سرامیکی کنن یا ارتودنسی نامرئی؟

دیمیتری مددیان

عالیه

مصطفی

سلام ایمپلنت دندان هم انجام میدید؟

دکتر مژگان آزادخواه

سلام بله.
کلیه ی خدمات ایمپلنت در مطب دکتر آزادخواه به همراه ضمانت ارائه می گردد.

ana

آیا قرار دادن بریس بر روی دندانها دردناک است؟

ملیحه

آیا می توان در سن 30 سالگی بریس انجام داد؟

مجتبی

چه مدت پس از برداشتن بریس ارتودنسی، دندان ها درد می کنند؟